ApărareȘtiri

VIDEO. Exercițiu de respingere a unui desant maritim cu ajutorul sistemelor de artilerie reactivă LAROM

Sursa: MApN

Militari din cadrul Batalionului 83 LAROM “Bogdan I” au efectuat vineri un exercițiu la Poligonul Capu Midia ce a inclus trageri reale de luptă cu scopul respingerii unui desant maritim inamic, se arată într-un comunicat emis de MApN.

Sistemele de artilerie reactivă au executat foc pe ținte la suprafața apei, cu muniție de calibrul 160 mm, la o distanță de peste 16.000 de metri de țărm, în largul mării. În cadrul exercițiului au avut loc și trageri cu rachete LAR MK-4 pe perioada nopții.

“Noi suntem pregătiți să executăm tragerile în orice condiții, indiferent de timp, anotimp, starea vremii. Observarea, corectarea și evaluarea efectului la țintă s-au executat cu senzorii din cadrul Batalionului 84 Asigurare Date”, a declarat locotenent-colonel Adeline-Cristinel Arghire, comandantul Batalionului 83 LAROM “Bogdan I”.

Căpitanul Oana-Marilena Olinici, șef operații și instrucție în cadrul Batalionului 83 LAROM “Bogdan I” a explicat că “situația tactică a presupus desfășurarea unui marș pe roți din garnizoana de dislocare la pace Bârlad, în zona de manevră a artileriei din Poligonul Capu Midia pentru a asigura sprijinul cu foc al forțelor proprii pentru apărarea aliniamentului în scopul respingerii forțelor inamicului”.

La exercițiu au luat parte aproximativ 50 de militari din cadrul Batalionului 83 LAROM “Bogdan I” cu peste 10 mijloace tehnice.

Sistemul autopropulsat de artilerie reactivă LAROM, dezvoltat de România, poate lansa atât muniție explozivă cal. 122 mm cu o rază de acțiune de până la 20 km, cât și rachete LAR M.K.-4 cal. 160 mm cu o rază de acțiune până la 45 km.

Muniția trasa de sistemul divizion „LAROM” este containerizata în totalitate: 2 containere, fiecare cu 13 rachete LAR MK IV de 160 mm; sau două containere, fiecare cu 20 rachete GRAD de 122 mm, potrivit site-ului Forțelor Terestre.