ApărareȘtiri

VIDEO. Elicopterele Black Hawk vor putea lansa roiuri de drone, ce vor ajuta artileria HIMARS în lupta cu inamicul

Elicopter Black Hawk lansând mini-drone (captură video DEVCOM)

Armata SUA vrea să echipeze elicopterele Black Hawk cu capacitatea de a lansa și coordona roiuri de mini-drone de recunoaștere pentru misiuni de suprimare/distrugere a apărării antiaeriene inamice (SEAD), care vor transmite informații despre ținte către unități de artilerie reactivă M142 HIMARS, ce vor neutraliza apoi sistemele antiaeriene adverse, fără ca elicopterele să fie puse în pericol.

În 2020, Armata SUA a testat cu succes lansarea de către un Black Hawk a unei drone de recunoaște ALTIUS 600, pliată într-un container. Mini-dronele ALTIUS 600 pot fi folosite în misiuni de recunoaștere, ofensive și de război electronic cu diferite sarcini utile.

Un material video ipotetic, prezentat de Comandamentul pentru Dezvoltarea Capacităților de Combatere a Armatei SUA (DEVCOM), arată cum roiul de mini-drone cu aripi pliabile sunt lansate din tuburi de către un elicopter Black Hawk și sunt direcționate către zone de patrulare de către unul dintre piloții aeronavei. Roiul pare să includă drone echipate fiecare cu diverse sarcini utile, precum sisteme electro-optice, detecție emisii radar etc.

În momentul detectării sistemelor antiaeriene adverse, mini-dronele transmit informațiile către unități de artilerie reactivă HIMARS care bombardează zona pentru a neutraliza inamicii.

Folosirea artileriei reactive din componența forțelor terestre pentru a deschide o cale de atac aviației este un element central al conceptului strategic Joint All-Domain Operations, astfel că o misiune de acest fel a devenit primară, afirma generalul american John Rafferty, directorul de modernizare a artileriei armatei SUA, în 2020, potrivit portalului Breaking Defense.

România este unul dintre cei mai noi utilizatori ai sistemului HIMARS, comandând pentru început trei sisteme sol-sol (54 de instalații de lansare), achiziția fiind realizată prin programul Foreign Military Sales direct de la Administrația SUA.

Totodată, modelul Black Hawk se numără și printre elicopterele propuse pentru echiparea Armatei Române. Țara noastră a anunțat, încă din urmă cu șase ani, că dorește să achiziționeze elicoptere militare de transport și asalt, și este curtată de Bell (care oferă aparate UH-1Y Venom și AH-1Z Viper); Airbus (cu H215M și H145M); Sikorsky (S-70 Black Hawk); și Leonardo (AW149 și AW139M).