ApărareȘtiri

VIDEO. Elicoptere IAR-330 Puma ale aviației române au participat la un exercițiu multinațional de recuperare a unui pilot

Elicoptere IAR-330 Puma ale Forțelor Aeriene Române au participat recent la un exercițiu multinațional de recuperare a unui pilot dispărut, informează Comandamentul Aerian Aliat al NATO.

La exercițiul NATO au participat militari americani din Batalionul 1, Regimentul 16 de Infanterie „Iron Rangers” și Batalionul 3 de Elicoptere de asalt din cadrul Regimentului 227 de Aviație de luptă al Armatei SUA, dar și avioane de luptă Eurofighter al Forțelor Aeriene Italiene din detașamentul italian dislocat în România pentru misiuni de poliție aeriană.

“Antrenamentul și exercițiile frecvente sunt esențiale pentru a ne asigura că Puterea Aeriană NATO rămâne pe deplin pregătită”, se precizează în postarea Comandamentului Aerian Aliat.

În exercițiu au fost implicate patru aeronave Eurofighter Typhon, care au cercetat zona pentru identificarea amenințărilor, alături de două elicoptere IAR-330 L-RM, dintre care unul era responsabil de recuperarea a doi piloți italieni catapultați, cu echipa de extracție, iar al doilea, ca escortă, asigura sprijinul aerian și cercetarea zonei.
“A fost primul antrenament de acest fel planificat și desfășurat alături de partenerii italieni. Pentru personalul implicat, misiunea a fost una complexă, a presupus zbor tactic în teren ostil și sincronizarea la minut a acțiunilor în fiecare etapă”, ne-a transmis locotenent comandorul Florin Bogdan, pilot de elicopter și mission commander la acest exercițiu.

Forțele aliate dislocate în România, cu scopul descurajării acțiunilor agresive ale Rusiei, au efectuat în ultimele săptămâni o serie de exerciții multinaționale, precum cel de salvare a pilotului unui avion militar prăbușit în spatele liniilor inamice, iar specialiști în controlul terminal al misiunilor de sprijin aerian apropiat (JTAC) din România și alte zece țări NATO au exersat misiuni de integrare aer-sol în cadrul exercițiului NATO Neptune Strike, alături de avioane de luptă F/A-18 de la bordul portavionului american USS Harry S Truman.