ApărareȘtiri

VIDEO Elbit Systems și Automecanica Moreni vor produce obuziere ATMOS

Foto: Elbit /SMA

Elbit Systems Ltd. (Elbit Systems) și CN ROMARM S.A, prin subsidiara sa Uzina Automecanica Moreni S.A.(UAM) au încheiat un acord de cooperare în domeniul producției de artilerie, informează un comunicat al Elbit trimis Umbrela Strategică.

Părțile vor înființa Centrul Român de Artilerie, deschis la participare și companiilor locale pentru a spori baza industriei interne, pentru a genera noi locuri de muncă și pentru a stabili o bază solidă pentru producția internă de artilerie din România.

Acordul de cooperare include producția de obuziere mobile avansate Elbit Systems de 155 mm ATMOS, inclusiv transferul de know-how pentru fabricare, producție și integrare cu obuzierele ATMOS. ROMARM și UAM vor avea rolul de integratori de sistem pentru mai mult de 50% din totalul lucrărilor. Uzina de la Moreni va servi, de asemenea, ca furnizor local pe termen lung pentru suportul și întreținerea obuzierelor ATMOS.

(Video: Elbit Systems)

Partenerii iau în considerare implicarea altor companii românești în centrul de excelență, inclusiv: ELMET International SRL, Bacău, un producător de cabluri electronice și subsisteme mecanice; Compania de optică IOR București, producător de optice militare și civile; Simultec SRL, furnizor de simulatoare și antrenori operaționali și tactici pentru apărare; Systematic, pentru furnizarea și suportul Rețelei de Comunicații Tactice, software de Suport de Foc și aplicații C4I.

Succesul acestui parteneriat va genera noi oportunități de angajare în România, susținute de cererea în creștere pentru obuzierele de 155 mm ce vin din partea armatei române și a altor țări NATO și UE.

”Elbit Systems, lider mondial în sisteme de tunuri de artilerie și turele grele, și-a dovedit modelul de afaceri prin implicarea de peste 25 de ani pe piața românească. Soluția noastră de luptă poate fi dezvoltată în continuare de ROMARM prin capacitățile de producție ale UAM și poate transforma România în centru de producție de artilerie pentru întreaga regiune. Prin colaborarea cu ROMARM, ne dorim să ne întărim poziția de furnizor strategic nu numai pentru Forțele Terestre Române, ci și pentru întreaga piață europeană”, a declarat Udi Vered, general manager al Elbit Systems Land.

“UAM este o companie specializată în proiectarea, fabricarea și întreținerea vehiculelor blindate ce activează din 1958, cu peste 15.000 de vehicule livrate Ministerului Apărării din România, nordului sau sud-estului Africii. Prin Centrul Național de Întreținere, UAM își propune să-și extindă lista de produse și noile tehnologii pentru a răspunde noilor provocări cu care se confruntă regiunea. În acest sens, producția de obuziere mobile avansate ATMOS împreună cu Sistemele ELBIT reprezintă o mare oportunitate”, a declarat Corneliu Vişoianu, general manager al Uzinei Automecanica Moreni S.A.(UAM).

Elbit Systems este o companie de apărare high-tech, specializată printre altetel și în sisteme terestre și de armament, inclusiv proiectarea, dezvoltarea, fabricarea și integrarea Sistemelor de Tunuri de Artilerie Howitzer, Sisteme Mortar, Sisteme de Mortiere Controlate la Distanță (RCWS), turele cu echipaj și fără echipaj, modernizarea și upgradeul tancurilor și al vehiculelor de luptă, precum și o gamă cuprinzătoare și performantă de muniții de precizie, soluții de rachete și sisteme de mobilitate, supraviețuire și protecție în luptă.

Elbit Systems activează în România de peste 27 de ani, deținând două companii locale – ELMET, cel mai mare exportator de apărare din România, și Simultec, compania de antrenament și simulatoare.