ApărareȘtiri

VIDEO Elbit Systems furnizează sisteme de autoprotecție antirachetă pentru avioanele Airbus A330 ale NATO

A330MRTT (Airbus)

Compania israeliană Elbit Systems a semnat un contract cu NATO pentru furnizarea și întreținerea sistemelor de autoprotecție antirachetă Direct Infrared Counter Measures (DIRCM) pentru flota multinațională de avioane de transport/realimentare în zbor Airbus A330 MRTT.

Sistemele de protecție DIRCM are capacitatea de a proteja aeronavele împotriva amenințărilor reprezentate de rachetele sol-aer cu ghidare în infraroșu (IR). Aceste sisteme integrează tehnologia laser împreună cu o cameră termică și o turelă foarte mobilă. Sistemele utilizează un design de arhitectură deschisă și pot fi integrate pe orice tip de avion sau elicopter.

Sistemele DIRCM emit fascicule laser spre capul de ghidare al rachetei, scopul fiind acela de a deruta senzorii în infraroșu ai rachetei și astfel să provoace pierdere țintei.

Soluțiile DIRCM ale Elbit Systems au fost selectate de guvernul israelian pentru a proteja avioanele comerciale israeliene, de către Forțele Aeriene Italiene pentru a proteja aeronavele de transport C27J, C130J și elicopterele AW101, dar și de către Forțele Aeriene braziliene pentru a proteja aeronavele KC-390.

“Cererea pentru sistemele noastre DIRCM este în creștere din cauza amenințărilor sporite la adresa aeronavelor. Suntem mândri să oferim NATO un centru logistic și de service pentru repararea și întreținerea locală a sistemelor noastre”, a declarat Oren Sabag, directorul general al Elbit Systems ISTAR & EW.

Contractul pe cinci ani prevede și înființarea la Luxemburg a unui centru de mentenanță pentru sistemele DIRCM montate pe avioanele NATO.

Alianța Nord-Atlantică este cel de-al doilea client care este echipat cu aceste capabilități de întreținere, a declarat un purtător de cuvânt al companiei israeliene.

Potrivit companiei, centrul de service de la Luxemburg va fi „echipat pentru a oferi suport complet flotei NATO MRTT echipate cu sistemul DIRCM”.

„Centrul va oferi servicii de reparații, piese de schimb și întreținere pentru a se asigura că toate sistemele funcționează la niveluri optime”, a transmis compania, potrivit Defense News.

Elbit a semnat primul său contract cu NSPA în mai 2017 pentru protecția primelor două aeronave MRTT ale NATO. Până în prezent, șapte sisteme au fost integrate, certificate și sunt operaționale pe aeronavele MRTT.

O sursă din cadrul companiei a menționat, de asemenea, că Elbit se așteaptă că „acest contract va aduce clienții suplimentari din NATO să [fie] echipați cu sistemul DIRCM, iar centrul de mentenanță din Luxemburg va sprijini această creștere”.

Primul dintre cele opt avioane de transport/realimentare în zbor Airbus A330 Multi Role Tanker Transport (MRTT), care au rolul de a consolida capacitățile strategice ale NATO, a fost livrat Alianței în iunie 2020.

Cele opt avioane A330 MRTT au fost comandate de NATO Multinational MRTT Fleet (MMF), un parteneriat încheiat între șase țări membre ale alianței (Olanda, Luxemburg, Norvegia, Germania, Belgia și Cehia), care au finanțat fabricarea aparatelor și au dreptul exclusiv de a utiliza aceste aparate. Agenția europeană pentru Apărare (EDA) a inițiat programul MMF în anul 2012, în contextul în care intervenția în Libia a evidențiat dependența țărilor europene de avioanele-cisternă americane.

Avioanele A330 MRTT (Multi Role Tanker Transport) sunt configurate pentru misiuni de realimentare în zbor, precum și pentru transportul de pasageri, marfă și evacuări medicale.

Alte țări membre NATO (Franța, Germania, Marea Britanie) au deja în dotare aparate A330 MRTT, care sunt utilizate și de forțele aeriene din Singapore, Australia, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.