InfrastructurăȘtiri

VIDEO. Ecosistem pentru inovare în mobilitatea inteligentă și durabilă, dezvoltat de Thales, Renault și alte firme franceze

Sursa: Groupe Renault

Un grup de firme din Franța, care include și companii prezente în România, precum Renault, Thales și Atos, va dezvolta „Software République”, un nou ecosistem pentru inovare în mobilitatea inteligentă și durabilă, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției Umbrela Strategică.

https://twitter.com/thalesgroup/status/1381608075967266819?s=20

Elie Girard, Bernard Charlès, Luca de Meo, Jean-Marc Chery și Patrice Caine, respectiv directorii executivi ai Atos, Dassault Systèmes, Groupe Renault, STMicroelectronics și Thales, și-au anunțat intenția de a-și uni forțele pentru a crea Software République, un ecosistem deschis pentru inovare, care își propune să pună pe piață sisteme și soluții software care să ofere mobilitate sporită și durabilă orașelor, regiunilor, companiilor, oamenilor.

Fondat de cinci lideri în domeniile auto și tehnologic, grupul va primi noi membri și va dezvolta colaborări deschise.

Inteligența artificială, securitatea cibernetică, conectivitatea, electronica încorporată vor asigura performanța acestor produse și servicii noi.

Membrii fondatori ai Software République subliniază nevoia urgentă ca Franța și Europa să construiască împreună un ecosistem durabil care să le asigure suveranitatea în domeniul mobilității inteligente, în condițiile în care jucători industriali importanți de pe alte continente, cu sprijinul statului, se poziționează deja pentru a dezvolta multe dintre aceste noi tehnologii.

De altfel, potrivit unui studiu realizat de Boston Consulting Group, piața globală a mobilității va crește cu 60% până în 2035, ajungând la 11.000 miliarde de euro. Această creștere este determinată în principal de apariția noilor tehnologii – vehicule electrice, componente noi, servicii post-vânzare noi și alte servicii cu valoare adăugată – a căror pondere va crește de la 5% la 45% din piața globală a mobilității.

Pentru a dezvolta împreună și a pune pe piață sisteme inteligente de mobilitate, au fost identificate trei domenii principale de cooperare:
– Sisteme inteligente pentru a facilita o conectivitate sigură între vehicul, interfața sa digitală și spațiul fizic.
– Sisteme de simulare și de gestionare a datelor pentru a optimiza fluxurile de mobilitate.
– Ecosistem energetic pentru a simplifica experiența de încărcare.

Pentru a promova inovația, Software République va căuta, de asemenea, să creeze un fond de investiții pentru a finanța cele mai promițătoare start-up-uri și un incubator pentru a găzdui start-up-uri în domeniul tehnologiilor de mobilitate inteligentă.

„Software République reprezintă un moment decisiv, esențial pentru ecosistemul de mobilitate. Bazându-se pe o experiență dovedită în securitatea digitală în domenii importante, precum: transport, servicii bancare, apărare sau aeronautică, Thales își oferă expertiza în inteligență artificială, securitate cibernetică și conectivitate, pentru a consolida protecția vehiculelor, a datelor acestora și a celor implicați în mobilitate”, a declarat Patrice Caine, președintele și directorul general al grupului Thales.