ApărareȘtiri

VIDEO. Detașamentul românesc de Apărare Antiaeriană “Sky Guardians” a participat la un exercițiu de desfășurare rapidă în Polonia

Sistem antiaerian Gepard al Armatei romane (MApN)

Un grup multinațional format din militari români, croați, britanici și americani a executat un exercițiu de desfășurare rapidă, numit „Rifle Ready”, în zona de instruire Bemowo Piskie din  Polonia.

Țara noastră a fost reprezentată de militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană “Sky Guardians”, din cadrul Batalionului 288 Apărare Antiaeriană “Milcov”, din Focșani, care au manevrat câteva de complexe mobile “Gepard”, unul dintre cele mai eficiente complexe de apărare antiaeriană din Armata României.

Exercițiile de tipul „Rifle Ready” au rolul de a testa interoperabilitatea și viteza de reacție a alianței în cazul acțiunilor de apărare colectivă, demonstrând astfel capacitatea de descurajare a NATO.

În conformitate cu scenariul exercițiului, în urma unei alerte de securitate, Grupul de luptă din Polonia s-a deplasat la un obiectiv și s-a pregătit de luptă. În cadrul exercițiului, grupul multinațional a utilizat toate activele de recunoaștere, antiaeriene și infanterie ale grupului de luptă.

„A face parte din acest grup de luptă multinațional este o oportunitate extraordinară”, a declarat maiorul Mircea Zemtev, comandantul detașamentului Sky Guardians al Armatei Române.

Sistemul autopropulsat blindat Gepard are rolul de a contracara amenințările aeriene care atacă prin surprindere, la joasă înălţime, cu o viteză de până la 475 m/s, dar pot neutraliza și țintele terestre.

Dotat cu două tunuri Oerlikon calibru 35 mm, dispune de radar de cercetare şi însoţire şi nu necesită calare pentru executarea tragerilor din mers cu sau fără opriri.

În pofida greutății relativ ridicate, capacitatea de deplasare a sistemului este de 60 km/h şi autonomia de peste 500 km.

De asemenea, complexul antiaerian are în compunere o serie de instalaţii specializate, precum cele de vedere pe timp de noapte, hidraulică de scufundare, de fumizare, protecție nucleară, bacterilogică şi chimică (NBC), putând fi folosit în luptă în orice condiţii meteorologice, ziua şi noaptea, nefiind afectat de bruiajul radioelectronic.