ApărareȘtiri

VIDEO. Momentul în care un MiG-29 ucrainean decolează cu câteva secunde înainte ca pista să fie bombardată de ruși

FOTO: AirLive/Vorposte

Momentul în care un avion de luptă MiG-29 al aviației ucrainene decolează baza aeriană Kulbakino, de lângă Nicolaev, cu doar câteva secunde înainte ca zona să fie bombardată de ruși, a fost surprins pe camerele video.

Pe rețelele de socializare a început să circule o înregistrare care pare să arate momentul în care avionul MiG-29 reușește să decoleze chiar în timpul bombardamentelor, cu zona fiind deja parțial învăluită în fum în urma exploziilor.

Potrivit portalului AirLive, episodul s-a petrecut în luna martie, iar aeronava aparținea Brigăzii 204 de Aviație Tactică a Forțelor Aeriene ale Ucrainei.

De asemenea, este posibil ca avionul să nu fi decolat de pe un aerodrom, ci de pe un drum, deoarece multe avioane ucrainene au fost dispersate departe de aerodromuri pentru a evita distrugerea la sol, sugerează The Aviationist.

MiG-29 este cel mai numeros avion de luptă din dotarea Forțelor Aeriene Ucrainene, fiind folosite în special pentru misiuni de apărare aeriană, dar uneori și pentru pentru misiuni aer-sol. Totodată, MiG-29-urile sunt utilizate și pentru misiuni de escortă aeriană, oferind protecție aeronavelor de atac la sol Su-25 Frogfoot.

În momentul declanșării invaziei ruse, Forțele Aeriene Ucrainene aveau la dispoziție 51 de aparate MiG-29, însă, după peste două luni de lupte grele, nu este clar câte dintre acestea mai sunt operaționale.

În cursul lunii aprilie, Statele Unite au indicat că Forțele Aeriene Ucrainene au primit piese de schimb și componente, lucru care le-a permis ucrainenilor să-și repare o parte din avioanele de luptă avariate. Washingtonul nu a precizat sursa pieselor de schimb, dar este posibil să provină de la țările NATO care însă dețin astfel de aeronave, precum Polonia, Slovacia sau Bulgaria.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a afirmat pe 20 aprilie că Forțele Aeriene Ucrainene au acum mai multe avioane de vânătoare operaționale decât aveau la începutul lunii aprilie.

„Cu asistența Guvernului SUA, Forțele Aeriene Ucrainene au primit piese de schimb și componente pentru restaurarea și repararea flotei de aeronave a Forțelor Armate, ceea ce va permite punerea în funcțiune a mai multor echipamente”, au transmis Forțele Aeriene Ucrainene, pe 20 aprilie.

Încă de la începutul invaziei ruse, Ucraina a cerut avioane de luptă suplimentare, în primul rând MiG-29, care să le permită să reziste ofensivei ruse, însă planurile în acest sens au eșuat până în acest moment.

https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/1519275954123726848?s=20&t=65PNbsDArD353EMkWt67BQ