ApărareȘtiri

VIDEO. Corveta PNS TABUK, construită de Damen în România, în misiune de securitate pentru Cupa Mondială FIFA

PNS Tabuk (Damen)

Nava pakistaneză PNS TABUK, construită de Damen în România, a vizitat marți portul Doha din Qatar în cadrul unei misiuni de asistență de securitate în timpul Cupei Mondiale FIFA 2022, informează Forțele Navale din Pakistan.

În cursul vizitei la Doha, comandantul navei a discutat despre securitatea maritimă a evenimentului sportiv în timpul întâlnirilor cu conducerea Forțelor Navale din Qatar.

Nava a fost construită de Damen România pentru Pakistan, în urma unui acord semnat cu Ministerul pakistanez al Apărării ȋn 2017, fiind predată oficial Forțelor Navale Pakistaneze pe 12 noiembrie 2020

PNS Tabuk, care face parte dintr-o serie de două nave de tip corvetă OPV 1900, este o navă multifuncţională cu grad ridicat de adaptabilitate, capabilă să desfășoare o mare varietate de operațiuni ȋntr-un mediu maritim complex. Nava dispune de facilități de lansare a unui elicopter și a unui UAV (Unmanned Aerial Vehicle-vehicul aerian fără pilot) și poate lansa simultan două bărci pneumatice tip RHIB (rigid-hull inflatable boat).

Ambele nave au fost construite la Şantierul Naval Damen Galaţi din România. Prima navă, PNS Yarmook, a fost predată Marinei Militare din Pakistan ȋn luna februarie 2022, după doi ani de la începerea construcției.

Şantierul Naval Damen din Galaţi a construit în ultimii 25 de ani peste 40 de nave din segmentul apărării şi securităţii, printre care ultimele şapte nave militare complexe pentru Marina Militară olandeză, precum şi nava de patrulare Ştefan cel Mare, nava amiral a Poliţiei de Frontieră din România.

Qatarul primește asistență din partea forțelor de securitate din 13 țări pentru asigurarea securității Cupei Mondiale; Pakistanul fiind cel mai mare contributor, cu peste 4.000 de militari. Forțe de securitate din țări precum Statele Unite, Franța, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie, Polonia, dar și România, participă la operațiunile de asigurare a securității evenimentului sportiv, ajutând poliția și forțele de ordine din Qatar.

România contribuie, prin intermediul Serviciului de Protecție și Pază, la ajutorul pe care NATO îl va oferi Qatarului pentru Cupa Mondială FIFA 2022. Sprijinul ofertit de România constă în instruirea în domeniul CBRN (protecție împotriva amenințărilor chimice, bacteriologice, radiologice și nucleare), contra IED (contracararea dispozitivelor explozive improvizate) și protecție VIP.