ApărareȘtiri

VIDEO BAE Systems va moderniza vehiculele de luptă CV90 ale armatei daneze

Foto: baesystems.com

BAE Systems a semnat un contract cu Organizația pentru Achiziții și Logistică a Ministerului Apărării din Danemarca (DALO) pentru modernizarea vehiculelor de luptă CV90 ale infanteriei daneze, informează un comunicat al companiei trimis Umbrela Strategică.

Vehiculele de luptă CV90 aparținând infanteriei daneze vor fi integrate cu noua turelă seria D, ”un important salt înainte în materie de design și funcționalitate, care asigură îmbunătățiri semnificative ale echilibrului vehiculului și noi modalități de introducere a unei game variate de armament, pentru letalitate sporită”.

Modernizările includ echiparea CV90 cu șenile din cauciuc care reduc greutatea vehiculului asigurând astfel capacitatea utilă necesară pentru adăugarea de noi sisteme și, în același timp, reduc zgomotul și vibrațiile, pentru a minimiza impactul biomecanic pe termen lung asupra echipajului și a reduce nivelul de oboseală al acestuia.

Vehiculele modernizate vor fi dotate cu o rachetă ghidată anti-tanc (anti-tank guided missile – ATGM) și un sistem de senzori de protecție pasivă (Defence Aid Suite – DAS) – care cresc atât letalitatea, cât și protecția militarilor danezi.

Implementarea programului este planificată să aibă loc în perioada 2026-2029 și va fi executată în cooperare cu industria și partenerii danezi.

”Sunt foarte încântat să semnez acest contract pentru modernizarea la jumătatea duratei de viață a flotei daneze de CV90. Este o modernizare importantă a unuia dintre cele mai importante sisteme de armament ale armatei. Ca producător al vehiculelor, BAE Systems Hägglunds cunoaște extrem de bine capabilitatea acestora, iar modernizarea care va fi efectuată va readuce vehiculele la nivelul unei platforme de vârf din punct de vedere tehnologic, care va asigura echiparea adecvată a acestora pentru operațiunile viitoare”, a declarat generalul-locotenent Kim Jesper Jørgensen, directorul DALO.

”Aceste modernizări vor oferi echipajelor flotei daneze de CV90 o protecție îmbunătățită și o mai mare eficiență în luptă, asigurând în același timp funcționalitatea flotei existente de CV90 a Armatei Regale Daneze,” a declarat Tommy Gustafsson-Rask, directorul general al BAE Systems Hägglunds, care proiectează și produce familia de vehicule de luptă CV90.

Vehiculul de luptă pentru infanterie CV90 produs de BAE Systems Hägglunds ”integrează o gamă largă de sisteme de armament, oferind forțele terestre din întreaga lume capabilități împotriva tuturor tipurilor de ținte”.

Cu un total de 1.700 de vehicule comandate, în 17 variante diferite, CV90 a acoperit mai mult de opt milioane de kilometri. Acest vehicul a fost ales de 10 națiuni europene, dintre care opt membre NATO și a participat la operațiuni în Liberia, fiind de asemenea implicat în războaiele din Afghanistan și Ucraina, precizează BAE.

Sursa video: canalul de YouTube Military Rewiew