ApărareȘtiri

VIDEO. Ambasadorul SUA cu ocazia recepției primului Patriot românesc: Suntem martori la zorii unei noi ere pentru securitatea României

Patriot
Foto: Statul Major al Forțelor Aeriene

Ambasadorul Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, a declarat, cu ocazia ceremoniei de recepție a primului sistem Patriot, că acest eveniment consolidează rolul României de garant al securității europene și pontice.

La rândul său, premierul Ludovic Orban a declarat că “parteneriatul dintre România și Statele Unite capătă o nou materializare concretă într-o relație economică și militară care este în avantajul României”.

“România este mai sigură cu rachetele Patriot pe teritoriul României, cetățenii români sunt mai bine apărați”, a completat șeful Guvernului român.

“Ziua de astăzi este un moment cheie în parteneriatul dintre SUA și România, nu sărbătorim doar livrarea unui echipament militar, ci suntem martori la zorii unei noi ere, în care România se poate apăra în mod credibil și alianța NATO împotriva amenințărilor balistice ce vizează teritoriul său și a cetățenii săi”, a declarat completat diplomatul american.

Pregătiți pentru recepția Sistemului PATRIOT

V-ați întrebat cum arată Sistemul de rachete sol-aer PATRIOT? Iata-l, în premieră, în câteva imagini din Poligonul Complex de Trageri Capu Midia! Noi am pus deja echipamentele în poziții și suntem pregătiți pentru ceremonia de recepție care va avea loc pe 17 septembrie. Montaj: Laurențiu Turoi#CapuMidia #PATRIOT #MApN #SMFA #rachete

Publicată de Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană pe Marţi, 15 septembrie 2020

Zuckerman a subliniat că, prin livrarea sistemului Patriot, “România își solidifică rolul de garant al securității europene și în zona Mării Negre”.

Oficialul american a atras atenția că “Europa se confruntă cu amenințări de securitate nemaivăzute de la sfârșitul Războiului Rece (…) Rusia și China dezvoltă capacități balistice de a domina Occidentul pentru de a anula ordinea internațională bazată pe reguli, care a permis pacea și stabilitatea globală timp de peste 50 de ani”.

“O Românie puternică înseamnă o Europă puternică și securitate pentru generațiile viitoare. România nu are un prieten și aliat mai bun decât Statele Unite”, a subliniat ambasadorul american.

“Armata României primește un echipament esențial, în forma cea mai modernă aflată în fabricație, un sistem defensiv testat în luptă, perfecționat în timp, iar tara noastră va fi mai bine protejată împotriva amenințărilor externe”, a declarat ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.

Ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer Patriot a avut loc pe data de 17 septembrie, la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu” de la Capu Midia, Constanța.

Echipamentele principale din compunerea primului sistem PATRIOT românesc au început să sosească în țara noastră din luna august și au fost transportate la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană, pentru testele de acceptanță și finalizarea procedurii de recepție.

Participarea premierului Ludovic Orban la ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer Patriot

Participarea premierului Ludovic Orban la ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer Patriot#LudovicOrban #NicolaeCiuca #rachetesolaerPatriot

Publicată de Ministerul Apararii Nationale, Romania – www.mapn.ro pe Joi, 17 septembrie 2020