ApărareImportant

Vicepreședinte MBDA: Sprijinim o eventuală participare a României la achiziția în comun de Mistral 3

Sistem sol-aer MIstral 3 (FOTO: MBDA)

Cooperarea MBDA cu România are un potențial semnificativ, în special în domeniul apărării aeriene cu rază foarte scurtă de acțiune (VSHORAD), a spus într-o discuție cu Umbrela Strategică, Arnaud Rousset, vicepreședinte al MBDA.

Oficialul companiei franceze și-a manifestat sprijinul pentru o eventuală decizie a României de a se alăture unei inițiative europene, la care participă Franța, Belgia, Cipru, Estonia și Ungaria, privind achiziția în comună de sisteme antiaeriene Mistral.

”Sprijinim în mod ferm ca România să devină parte a inițiativei de achiziție comună condusă de DGA”, a declarat Rousset, adăugând că ”frumusețea acestei achiziții comune este aceea că facilitează un succes rapid și garantează o livrare rapidă pentru forțele armate”, iar acest model de cooperare ”ajută multe țări să beneficieze de condiții foarte bune”.

Referindu-se la cooperarea cu România, Rousset a subliniat că există numeroase proiecte de interes: „Când ne uităm la cooperare, o privim dintr-o perspectivă mai largă. Și mai ales în România, vedem că există multe proiecte. Și multe proiecte în care ne-am putea implica”.

„Avem câțiva oameni aici responsabili de cooperare care au discuții pentru a găsi proiectul relevant, având în vedere valoarea adăugată pentru utilizatorul final și suveranitatea acestuia”, a explicat Rousset pentru Umbrela Strategică, într-o discuție la BSDA 2024

„Așadar, aceasta este viziunea pe care o susținem”, a conchis el.

În luna iunie a anului trecut, miniștrii Apărării din Franța, Belgia, Cipru, Estonia şi Ungaria au semnat o scrisoare de intenție pentru achiziția în comun a sistemului sol-aer Mistral 3. Inițiativa de achiziție în comun se va desfășura sub forma unei tranzacții de la guvern-la-guvern, între Franța și țările partenere, aspect ce va asigura o livrare rapidă a sistemelor.

Mistral 3 este cea mai moderna versiune a familiei de rachete aer-sol cu rază scurtă de acțiune Mistral, dezvoltată de compania europeană MBDA.

Noua generație are o rază de acțiune de până la 7,5 kilometri, o viteză de 930 de metri pe secundă și poate lovi o varietate de ținte, inclusiv drone, aeronave și alte rachete. De asemenea, comparativ cu generațiile anterioare, Mistral 3 oferă o rezistență sporită în fața contramăsurilor.

Reprezentantul MBDA a subliniat, de asemenea, ca războiul din Ucraina a evidențiat importanța crescută a capacităților de apărare aeriană cu rază foarte scurtă de acțiune. „Din februarie 2022, capacitățile VSHOARD sunt mai importante ca niciodată,” a menționat el.

Pe lângă sistemele VSHORAD, compania franceză și-a manifestat dorința de a se implica în acoperirea altor nevoi operaționale ale României, oferind soluții precum sistemul antidronă Sky Warden sau rachetele Marte ER.