ApărareȘtiri

Viața după COVID-19: Statele Unite și-au pierdut aura de lider internațional, afirmă Kori Schake, AEI

Statele Unite și-au pierdut aura de lider internațional din cauza incompetenței și egoismului manifestat de Administrația de la Washington, care nu a reușit să organizeze comunitatea internațională pentru putea face facă față pandemiei de coronavirus într-un mod mai adecvat, afirmă Kori Schake, director pentru politici în domeniul relațiilor externe și apărării la American Enterprise Institute for Public Policy Research (AEI).

La fel ca prăbușirea Lehman Brothers sau căderea Zidului Berlinului, pandemia de coronavirus reprezintă un eveniment epocal ale cărui consecințe pe termen lung abia începem să ni le imaginăm. În acest context, publicația Foreign Policy a rugat 12 experți în relații internaționale să vină cu predicții despre cum va arăta lumea post-coronavirus.

Kori Schake este director pentru politici în domeniul relațiilor externe și apărării la American Enterprise Institute for Public Policy Research și a fost director general adjunct al Institutului Internațional pentru Studii Strategice. Printre cărțile scrise de Kori Schake se numără “America Vs the West: Can the Liberal World Order be Preserved?”, “Safe Passage: The Transition from British to American Hegemony”, sau “State of Disrepair: Fixing the Culture and Practices of the State Department”.

“Statele Unite nu vor mai fi considerate un lider internațional, din cauza egoismului îngust al guvernului său și a incompetenței inepte. Efectele globale ale acestei pandemii ar fi putut fi atenuate foarte mult făcând organizațiile internaționale să furnizeze mai multe informații, ceea ce ar fi oferit guvernelor timp să se pregătească și să direcționeze resursele acolo unde sunt cele mai necesare. Acest lucru ar fi putut fi organizat de Statele Unite, care ar fi arătat că deși este în interes propriu, nu este doar egoism”, afirmă Kori Schake.

“Washingtonul a eșuat testul de conducere (a lumii), iar lumea este într-o situație mai precară din această cauză”, conchide ea.