ApărareȘtiri

Venezuela afirmă că a respins o “invazie” a “mercenarilor”/Atacul, revendicat de un fost membru al Beretelor Verzi

Sursa: Noticias Venezuela

Venezuela a anunțat că a zădărnicit duminică o tentativă de “invazie maritimă” a “mercenarilor” din Columbia, cu scopul de declanșării unei “lovitură de stat” împotriva președintelui de la Caracas, Nicolas Maduro. Un fost membru al forțelor speciale ale Armatei americane – Beretele Verzi – a revendicat incursiunea, informează Le Temps și The Associated Press.

Ministrul de Interne de la Caracas, Nestor Reverol, a declarat că grupul de “teroriști” a debarcat pe coastele Venezuelei în apropiere de Caracas, în cursul nopții de sâmbătă până duminică, la bordul unor ambarcațiuni de mare viteză.

Oficialul a declarat că “mercenarii” veneau dinspre Columbia, o țară vecină cu care Venezuela are relații extrem de tensionate. Au intenționat să „comită acte teroriste, să asasineze lideri ai guvernului de la Caracas și, în cele din urmă, să “încerce o nouă lovitură de stat” împotriva președintelui socialist, a declarat ministrul. Dar “operațiunea teroristă” a fost zădărnicită de forțele de militare și cele speciale, a adăugat Nestor Reverol.

În timpul invaziei, opt “teroriști” au fost uciși, alți doi arestați și mai multe arme confiscate, a declarat Diosdado Cabello, președintele Adunării Naționale Constituante, instituție controlată de socialiștii conduși de președintele Maduro.

Diosdado Cabello a afirmat că operațiunea a fost “orchestrată” din Statele Unite și ar fi fost implicată și agenția americană antidrog (DEA).

Administrația Donald Trump a intensificat presiunile asupra președintelui Nicolas Maduro, pe care îl descrie drept “dictator”, impunând noi sancțiuni economice și financiare împotriva liderului de la Caracas și a oficialilor regimului său.

Jordan Goudreau, un fost membru al Beretelor Verzi, de trei ori medaliat cu Steaua de Bronz pentru acte de curaj în Irak și Afganistan, a revendicat invazia din Venezuela, într-un interviu acordat duminică unui jurnalist venezuelean exilat.

O anchetă realizată de The Associated Press, publicată vineri, a arătat că Goudreau a colaborat cu foști ofițeri din Venezuela pentru a antrena zeci de dezertori venezueleni în tabere secrete din Columbia. Scopul era acela de a întreprinde o acțiune militară în Venezuela care să se încheie cu arestarea lui Maduro.

Ancheta jurnaliștilor de la AP nu a găsit nicio dovadă că autoritățile SUA ar fi fost implicate în acest complot, dar, se pare că liderii opoziției din Venezuela știau de această invazie, însă erau sceptici în ceea ce privește șansele operațiunii.

Lipsită de finanțare și sprijin din partea autorităților SUA, forța încropită de Goudreau nu avea prea multe șanse împotriva armatei loiale lui Maduro.

“Nu-l răstorni pe Maduro cu 300 de oameni înfometați și neantrenați”, a declarat Ephraim Mattos, un fost membru al forțelor speciale U.S. Navy SEALs, care a participat la instruirea combatanților conduși de Goudreau.