ApărareȘtiri

Vehicul blindat Sherpa Light echipat cu un aruncător de 120 mm, prezentat la Eurosatory 2022

Blindat ușor Sherpa A2M (Arquus)

Companiile Arquus, Thales și NTGS au prezentat oficial noul Sherpa A2M (Advanced Mobile Mortar) în cadrul unei ceremonii la expoziția internațională de apărare Eurosatory 2022.

Sherpa A2M este un răspuns adecvat la provocările tactice prezentate de artilerie în conflictele de mare intensitate: mobilitate, protecție, sprijin apropiat trupelor și capacitate mobilă de contra-baterie la un cost foarte redus în comparație cu un tun autopropulsat clasic, a transmis producătorul francez de blindate Arquus.

Sherpa A2M combină mobilitatea excelentă a unui vehicul blindat ușor Sherpa Light, sistemul de aruncător dislocabil de la NTGS și aruncătorul calibru 120 mm de la Thales.

Vehiculul transportă muniție clasică de calibru 120 mm și, în viitor, muniție ghidată cu laser. Aruncătorul ghintuit de la Thales este de trei ori mai precis decât aruncător cu țeavă lisă.

Datorită preciziei mai mari, aruncătorul poate obține efecte operaționale similare utilizând de aproximativ 4 ori mai puțină muniție decât un aruncător clasic cu țeavă lisă.

NTGS contribuie cu sistemul de control al focului, care poate transmite informații despre ținte și obiective de interes, ceea ce reprezintă un avantaj strategic important.

Sherpa A2M poate transporta în spate 40 de proiectile de aruncător calibru 120 mm și, opțional, muniție suplimentară în cabină, în funcție de nevoile utilizatorului.

Aruncătorul are o rază de acțiune de până la 8,2 km cu muniție standard și până la 13 km cu un proiectil asistat de motor de rachetă.

Producătorul francez de vehicule militare Arquus, parte a grupului AB Volvo, propune blindate Sherpa Light, fabricate la Moreni, pentru Armata României, în cadrul unui program de înzestrare în valoare de 745 de milioane de euro, derulat de MApN.

În luna decembrie a anului trecut, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat că pregătește organizarea unei proceduri de selecție pentru înzestrarea Armatei române cu peste 1.000 de noi autovehicule tactice blindate de tip ușor, urmând ca fabricarea, integrarea și mentenanța să se realizeze la operatori economici din industria națională de apărare.

MApN vrea să achiziționeze diverse variante de vehicule blindate ușoare, inclusiv mașini tactice adaptate pentru tractare aruncător cal. 120 mm sau adaptate pentru utilizarea aruncătorului cal. 81 mm.

Blindat ușor Sherpa A2M (Arquus)