ApărareȘtiri

Vasile Dîncu, nominalizat la funcția de ministru al Apărării

Mediafax Foto- RFI.ro

Social-democratul Vasile Dîncu a fost nominalizat să preia funcția de ministru al Apărării Naționale în guvernul format de PSD, PNL şi UDMR.

Sociolog de formație, Dîncu este senator, președintele Consiliului Național al PSD. A fost ministrul Informațiilor în guvernul Adrian Năstase (2000-2004) și ministru al Dezvoltării în guvernul Dacian Cioloș. Fondator a două companii de cercetare sociologică, Dîncu este profesor la Facultatea de Sociologie a Universității București.

Întrebat ce anume îl recomandă pentru acest portofoliu, Dâncu a afirmat că „eu sigur că nu sunt militar sau nu am fost militar pentru zona apărării, dar am lucrat în domeniul strategiilor pentru… să zicem așa, cultură de securitate, am scris studii despre chestiunea asta, am făcut stagiul militar şi asta ar putea să fie o condiție”.

Social-democratul a mai amintit că înființat și revista Sinteza, o publicație de cultură și gândire strategică.

„Generalii se ocupă de tactică şi de strategia de război şi un ministru civil se ocupă, până la urmă, de proiecția apărării în societate, de cultura de securitate, de modalitatea în care inserăm întreaga societate, să spunem din specialişti, în ceea ce se numeşte astăzi securitatea națională, mai mult decât o securitate care este asigurată doar de militari. Astăzi avem un concept extins de strategie de apărare naţională, conform strategiei de apărare publicată recent, unde civilii, specialiștii, sociologi, psihologi sau ceilalţi au un rol foarte important”, a mai adăugat ministrul desemnat, citat de portalul de știri G4Media.

Politicianul a mai afirmat că va respecta structura pe care o va găsi în cadrul Ministerului Apărării Naționale.