IntelligenceȘtiri

Val de explozii în Transnistria: Serviciul moldovean de informații și-a intensificat eforturile pentru prevenirea acțiunilor ce pot afecta climatul de siguranță

Antente distruse în Transnistria (liveuamap/Twitter)

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova a transmis marți că monitorizează situația din Transnistria și informează în timp real beneficiarii de informații, inclusiv asupra opțiunilor de politici în legătură cu situația în perpetuă schimbare.

Instituția a mai comunicat că și-a intensificat eforturile de culegere de informații relevante pentru prevenirea acțiunilor ce pot afecta climatul de siguranță a Republicii Moldova.

SIS a lansat și un apel la calm, recomandând cetățenilor moldoveni să evite să distribuie informații din surse neverificate, în special, a celor care incită la ură și război.

Potrivit informațiilor disponibile, în cursul zilei de 25 aprilie, persoane neidentificate au tras cu aruncătoare de grenade asupra sediului Comitetului Securității, instituția de securitate a regimului separatist de la Tiraspol. Conform datelor preliminare nu există victime sau persoane rănite.

Biroul politici de reintegrare a comentat că incidentul „ține de crearea pretextelor pentru tensionarea situației de securitate în regiunea transnistreană”.

Câteva ore mai târziu, în dimineața zilei de 26 aprilie, s-au înregistrat alte două explozii în regiunea separatistă. Potrivit regimului transnistrean, indivizi necunoscuți au aruncat în aer două turnuri de comunicație de la centrul de radio și televiziune.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va conduce marți o ședință a Consiliului Suprem de Securitate al țării privind incidentele recente din regiunea transnitriană.

Valul de explozii din Transnistria survine la doar câteva zile după ce un general rus a afirmat că Moscova vrea să ocupe sudul Ucrainei pentru a crea un culoar terestru spre regiunea separatistă din Republica Moldova, unde ar fi fost înregistrate „fapte de oprimare a populației rusofone”.

„De la începutul celei de-a doua etape a operațiunii militare, aceasta a început deja în urmă cu doar două zile, una dintre sarcinile armatei ruse este de a stabili controlul deplin asupra Donbassului și a sudului Ucrainei. Acest lucru va oferi un coridor terestru către Crimeea, precum și va influența obiectele vitale ale economiei ucrainene”, a declarat generalul Rustam Minnekayev, adjunctul comandantului Districtului Militar Central din Rusia, citat de publicația Kommersant, potrivit Ukrinform.