ApărareȘtiri

USS Bonhomme Richard, navă de asalt amfibiu devastată de un incendiu în iulie, va fi casată

USS Bonhomme Richard (US Navy)

Forțele Navale ale SUA au anunțat pe 30 noiembrie că navă de asalt amfibiu USS Bonhomme Richard urmează să fie casată, după ce a suferit avarii considerabile în urma unui incendiu în luna iulie, astfel că repararea vasului ar costa peste 3 miliarde de dolari, informează postul National Public Radio (NPR).

USS Bonhomme Richard, o navă amfibie de asalt din clasa Wasp, era andocată în portul San Diego în momentul izbucnirii unui incendiu devastator pe 12 iulie. A fost nevoie de cinci zile pentru a stinge infernul, iar peste 60 de marinari și pompieri au fost tratați pentru răni minore, epuizare din cauza temperaturilor ridicate și intoxicare cu fum.

În momentul izbucnirii incendiului, pe 12 iulie, nava era andocată la San Diego pentru lucrări de întreținere și modernizare.

Forțele Navale ale SUA estimează că repararea navei ar putea costa peste trei miliarde de dolari și ar dura între între 5 și 7 ani.

Reconstruirea și reconversia navei ar costa peste 1 miliard de dolari. Marina a comunicat că la același preț sau chiar mai puțin ar putea construi o nouă navă spital sau de comandă și control.

Casarea navei ar costa doar aproximativ 30 de milioane de dolari și ar dura nouă până la 12 luni.

Înlocuirea vasului cu o nouă navă de asalt amfibiu din clasa America, capabilă să utilizeze avioane multirol F-35B, ar costa 4,1 miliarde de dolari și ar dura cinci până la șase ani, informează ABC News.

Incendiile și accidentele grave pe șantierele navale sunt o problemă serioasă cu care se confruntă nu doar Marina Statelor Unite, ci și Rusia (Amiral Kuznețov), China (un portelicopter din clasa Type-075) sau Franța (submarinului nuclear de atac Perle).

Cauza incendiului este momentan necunoscută, dar presa americană a transmis că investigatorii au interogat un marinar în legătură cu incidentul, existând suspiciuni că incendiul ar fi fost provocat în mod deliberat.

Cu o lungime de 260 de metri, USS Bonhomme Richard – a treia navă ce poartă acest nume în istoria Marinei SUA – a avut o carieră ilustră în cei peste 20 de ani de serviciu. A participat la ambele războaie din Golf, dar a fost implicată și în eforturile umanitare după cutremurul din Oceanul Indian din 2004, cât și după catastrofa de la Fukushima, în 2011.