InfrastructurăȘtiri

US Marines și armata spaniolă își vor instala radare pe teritorul României

Foto: news.northropgrumman.com

Infanteria marină a SUA (USMC) și forțele armate spaniole își vor disloca radare pe teritoriul României, militarii americani și spanioli făcând deja misiuni de recunoaștere în țară, pentru stabilirea locurilor optime, de comun acord cu autoritățile militare române.

Președintele Iohannis a notificat conducerea Legislativului că este de acord cu operațiunea, după ce s-a consultat cu CSAT. Comisiile pentru Apărare ale celor două Camere vor fi informate despre această decizie, la fel și un viitor plen reunit al Parlamentului.

Armata spaniolă va aduce un radar TPS-43, care va fi integrat în NATINADS, Sistemul NATO integrat de apărare antiaeriană și antirachetă, pe teritoriul național. US Marines vrea să instaleze un radar TPS-80, în apropierea graniței cu Ucraina.

Radarele vor asigura descoperirea, urmărirea și identificarea țintelor aeriene care evoluează în estul Ucrainei și în bazinul central-vestic al Mării Negre, îmbunătățind apărarea integrată ”prin mărirea distanței de descoperire a țintelor aeriene care evoluează la înălțimi mici, medii, mari”.

MApN urmează să asigure facilitățile pentru dislocare, militarii care vor deservi echipamentele și fondurile pentru intrare, staționare și operare.

Radarul AN/TPS-80 va permite detectarea, urmărirea și identificarea țintelor aeriene care zboară în spațiul aerian din estul Ucrainei și bazinul central-vestic al Mării Negre, îmbunătățind apărarea integrată prin creșterea razei de detecție a țintelor aeriene.

Dezvoltat de americanii de la Northrop Grumman, radarul tridimensional, multimodal de de tip AESA (Active Electronically Scanned Array) AN/TPS-80 oferă o acoperire de 360 de grade și poate detecta și urmări o varietate de ținte, inclusiv rachete de croazieră, avioane și vehicule pilotate de la distanță, precum și proiectile de artilerie și mortier.

AN/TPS-80 Ground/Air Task Oriented Radar (G/ATOR) poate fi dislocat cu ușurință în orice zonă de pe glob, putând fi transportat de trei elicoptere CH-53E Super Stallion sau avioane tiltrotor MV-22B Osprey ori un singur avion de transport C-130 Hercules.

Dezvoltat de Westinghouse Defense and Electronic Division (companie preluată ulterior de Northrop-Grumman), AN/TPS-43 este un radar tridimensional, conceput pentru a fi utilizat pentru control aerian și de avertizare timpurie, putând direcționa avioanele de luptă și coordona bateriile de rachete antiaeriene.