ApărareȘtiri

Unitatea de elită SEAL Team Six a recuperat rămășite umane și o cutie neagră a avionului USAF prăbușit în Afganistan

# De asemenea, forțele speciale au distrus intenționat echipamentele militare sensibile care se aflau la bordul aeronavei pentru a împiedica capturarea și studierea lor de către adversari.

Naval Special Warfare Development Group – SEAL Team Six, unitatea de elită a Forțelor Navale ale SUA, a recuperat două trupuri și una din cutiile negre ale avionului militar american Bombardier E-11A, prăbușit luni în sud-estul Afganistanului, într-o zonă controlată de talibani.

Potrivit oficialilor afgani, o misiune inițială de recuperare a fost anulată din cauza condițiilor meteo nefavorabile și a prezenței insurgenților talibani în zonă, a informat The Washington Post.

Forțele speciale americane au reușit să ajungă marți la locul tragediei, în districtul Deh Yak din provincia afgană Ghazni,

Presa internațională a relatat, citând oficiali americani, că între două și cinci persoane erau la bordul aeronavei.

Un comunicat al Forțelor SUA în Afganistan a anunțat că cele trupurile membrilor echipajului avionului au fost tratate cu demnitate și respect de comunitatea afgană din zonă.

De asemenea, resturile avionului au fost distruse, se precizează în comunicat.

Un oficial militar militar a declarat publicației Newsweek că autoritățile SUA nu exclud varianta efectuării unui atac aerian dacă se crede că în continuare există riscul ca resturile avionului să ajungă pe mâna adversarilor.

În mai multe cazuri în trecut, forțele americane au efectuat atacuri aeriene cu scopul distrugerii echipamentelor ce ar fi putut fi capturate pentru a fi studiate de adversari. În toamna anului trecut, în urma deciziei președintelui Donald Trump de a retrage trupele americane din Siria, SUA au trimis avioane de atac F-15E Strike Eagle să bombardeze un fost depozit militar american care era pe cale să fie ocupat de forțe inamice.

Calitatea combustibilului, posibilul vinovat de accidentul aviatic

Autoritățile americane au inițiat o anchetă pentru a afla cauza dezastrului din Afganistan, care s-a produs luni, în jurul orei locale 13:00. Echipajul avionului a trimis un semnal SOS în momentul în care aparatul se afla la 12.000 de metri altitudine.

Forțele SUA în Afganistan au reiterat că nu există niciun indiciu că prăbușirea avionului ar fi fost provocată de vreo acțiune a insurgenților talibani.

Oficiali americani au declarat pentru Newsweek că una dintre primele ipoteze ar fi că accidentul a fost cauzat de carburant contaminat. Un oficial a explicat că pilotul unui avion de atac la sol A-10 Warthog a raportat tot luni că a întâmpinat probleme din cauza combustibilului.

Avionul prăbușit luni în Afganistan era unul din cele patru aparate E-11A din dotarea Forțelor aeriene ale SUA, făcând parte din Escadrila Expediționară de Război Electronic Nr. 430. Aeronavele sunt o variantă militarizată a modelului civil Bombardier BD-700 Global Express.

Aceste aeronave sunt echipate cu modulul Nod de comunicații aeriene deasupra câmpului de luptă (Battlefield Airborne Control Node – BACN), care le permite să acționeze ca noduri de comunicații în zone izolate, putând transfera rapid date de la și către o mare varietate de vehicule aeriene și terestre.

Pe lângă aeronavele E-11A, Statele Unite au la dispoziție și trei drone EQ-4B Global Hawk echipate cu modulul BACN.

Accident sau act de război, incidentul a avut loc în timp ce talibanii și Statele Unite discută termenii unui potențial acord de pace, care ar conduce la retragerea forțelor americane din Afganistan.