ApărareȘtiri

Ungaria decide oficial să achiziționeze sisteme de rachete antiaeriene NASAMS

NASAMS

Ungaria a decis să achiziționeze sisteme de apărare aeriană NASAMS, care vor înlocui vechile complexe antiaeriene 2K12 Kub, de proveniență sovietică, au anunțat joi autoritățile maghiare, potrivit Magyar Nemzet și Reuters.

Sistemele NASAMS, dezvoltat de companiile Kongsberg (Norvegia) și Raytheon Technologies (SUA), urmează să fie livrate în 2023.

Oficialii maghiari subliniază că, în comparație cu complexele antiaeriene sovietice Kub, care sunt utilizate încă din 1976, noile sisteme au o rază de acțiune sporită, pot ținti mult mai multe ținte și au o precizie mult mai mare.

Gáspár Maróth, comisarul guvernamental maghiar responsabil de dezvoltarea apărării, a motivat decizia de a alege NASAMS pentru că este soluția care îndeplinește cel mai bine cerințele NATO și protejează, de asemenea, capitala Statelor Unite.

În august, Ungaria a trimis o scrisoare prin care și-a exprimat intenția de a cumpăra rachete sol-aer AMRAAM AIM-120 ER de la Raytheon pentru 1 miliard de dolari.

Achiziția rachetelor AMRAAM și a sistemului NASAMS, dezvoltat de Kongsberg Defence & Aerospace (Norvegia) și Raytheon Technologies (SUA), va „moderniza capacitățile de apărare aeriană ale Ungariei și îi va permite să se renunțe de sistemele sovietice”, a mai declarat ambasadorul SUA la Budapesta, David Cornstein, în luna august.

În ultimul deceniu, Guvernul Ungariei condus de Viktor Orban și-a intensificat eforturile în domeniul consolidării puterii armate; bugetul apărării crescând de la 0,95% din PIB în 2013 la 1,21% din PIB în 2019.

Totuși, Ungaria se numără printre statele europene care, în pofida apartenenței la NATO, și-a dezvoltat legături strânse și cu Rusia și China.

Bugetul militar al Ungariei va continua să crească în 2021, ajungând la 2,2 miliarde de euro, în pofida problemelor economice la nivel global generate de pandemia de coronavirus. Astfel, anul viitor, bugetul militar al țării va reprezenta 1,66% din PIB.

Aproximativ 25%-30% din bugetul militar al Ungariei pe 2021 va fi alocat pentru modernizarea forțelor armate (achiziții de tancuri Leopard 2A7, vehicule blindate Lynx, elicoptere militare Airbus H225M și sisteme antiaeriene NASAMS etc).