ApărareȘtiri

Ungaria comandă 218 vehicule blindate Lynx de la Rheinmetall AG

Vehicul blindat Lynx (Rheinmetall)

Ministerul Apărării din Ungaria a comandat 218 de mașini de luptă pentru infanterie Lynx KF41 de la Rheinmetall AG, valoarea contractului fiind de peste 2 miliarde de euro, a anunțat miercuri grupul german, care a precizat că majoritatea vehiculelor vor fi realizate în Ungaria, relatează Frankfurter Allgemeine Zeitung și Reuters.

Compania germană speră că legăturile de afaceri cu Ungaria se vor extinde în viitor. “Pe durata de viață preconizată de zece ani a Lynx vor fi necesare piese de schimb și operațiuni de întreținere pentru a menține vehiculele în funcțiune”, se arată într-un comunicat al Rheinmetall.

Rheinmetall a înființat o societate mixtă în Ungaria pentru fabricarea Lynx, astfel încât doar primele 46 de blindate vor fi fabricate în Germania – urmând să fie livrate până la începutul anului 2023, iar restul de 172 de vehicule urmează să fie fabricate în Ungaria.

Pe lângă blindatele Lynx, Rheinmetall va livra și nouă vehicule de recuperare Bergepanzer 3 Büffel.

Acordului – în valoare de peste două miliarde de euro – este cel mai scump proiect din cadrul programului de modernizare a armatei ungare, potrivit Guvernului de la Budapesta.

Ungaria a inițiat un amplu program de modernizare a echipamentului militar pentru a-și îndeplini obligațiile ce decurg din apartenența la NATO.

Doar în cursul acestui an, Ungaria a semnat contracte pentru achiziția de tancuri moderne Leopard 2A7 (de la Rheinmetall), cât și rachete AMRAAM pentru sistemul antiaerian NASAMS de la Raytheon Technologies.

În ultimul deceniu, Guvernul Ungariei condus de Viktor Orban și-a intensificat eforturile în domeniul consolidării puterii armate; bugetul apărării crescând de la 0,95% din PIB în 2013 la 1,21% din PIB în 2019.

Totuși, Ungaria se numără printre statele europene care, în pofida apartenenței la NATO, și-a dezvoltat legături strânse și cu Rusia și China.

Bugetul militar al Ungariei va continua să crească în 2021, ajungând la 2,2 miliarde de euro, în pofida problemelor economice la nivel global generate de pandemia de coronavirus. Astfel, anul viitor, bugetul militar al țării va reprezenta 1,66% din PIB.

Aproximativ 25%-30% din bugetul militar al Ungariei pe 2021 va fi alocat pentru modernizarea forțelor armate.