ApărareȘtiri

Ungaria alocă 2,2 miliarde de euro pentru apărare în 2021. Un sfert din buget destinat modernizării

Bugetul militar al Ungariei va continua să crească în 2021, ajungând la 2,2 miliarde de euro, în pofida problemelor economice la nivel global generate de pandemia de coronavirus, relatează MTI, Daily News Hungary și Budapest Business Journal.

Ministrul ungar al apărării, Tibor Benko, a declarat, luni, la postul public M1, că bugetul militar al țării va ajunge la 1,66% din PIB, Ungaria apropiindu-se de nivelul de 2% din PIB prevăzut de acordurile NATO.

În bugetul central pe 2021, aprobat vineri de parlamentul de la Budapesta, la capitolul apărare este alocată suma de 778 miliarde de forinţi (2,2 miliarde de euro), cu 162 de miliarde de forinţi mai mult decât în anul curent, a explicat Tibor Benko.

Ministrul a adăugat că 25%-30% din bugetul militar va fi alocat pentru modernizarea forțelor armate.

De asemenea, Benko a precizat că achizițiile pentru forțele armate vor continua în anul următor, Ungaria urmând în curând să primească tancuri Leopard.

Generalul Gabor Lorincz a declarat luni pentru cotidianul Magyar Nemzet că un prim lot de 12 tancuri Leopard 2 A4HU urmează să sosească în cursul verii la baza militară de la Tata.

Tancurile Leopard 2 A4HU au fost luate în leasing pentru instruirea echipajelor până la sosirea unui nou lot de tancuri avansate de tip A7, ce urmează să fie livrate de firma germană Krauss-Maffei în 2021, a precizat Gabor Lorincz, comandantul unității de tancuri de la Tata

Achiziția de tancuri Leopard face parte din programul Zrínyi 2026 de dezvoltare a forțelor armate ungare, a menționat generalul.