ApărareȘtiri

Un senator american propune, spre deliciul presei ruse, ca SUA să cumpere sistemele S-400 achiziționate de Turcia

Sistem antiaerian și antirachetă S-400 (rusencenter)

Pentru prima dată în istorie, Statele Unite ar putea cumpăra sisteme de antiaeriene și antibalistice de fabricație rusească, în încercarea de a depăși impasul care afectează relațiile dintre Washington și Ankara, relatează publicația The Jerusalem Post, care notează că presa din Rusia și Iran jubilează, aparent considerând propunerea drept un indiciu al declinului american.

John Thune, unul dintre liderii majorității republicane din Senat, a propus recent ca SUA să cumpere sistemele antiaeriene și antibalistice S-400 achiziționate de Turcia din Rusia, folosind pentru această tranzacție o parte din fondurile alocate forțelor armate americane.

Achiziția de către Turcia a sistemului antiaerian și antibalistic rusesc S-400 – considerat echivalentul sistemului american Patriot – a provocat tensiuni diplomatice majore cu SUA, determinând Administrația de la Washington să excludă pe termen nedeterminat Ankara de la programul de fabricare a avioanelor invizibile pe radar F-35.

Pe de altă parte, agenția de știri Tass, care a tratat pe larg subiectul, notează că un alt senator american, Jim Risch, președintele Comisiei de Relații Externe din Senat, propune impunerea unor sancțiuni mai dure la adresa Turciei pentru a convinge Ankara să renunțe la sistemul S-400.

Un fost oficial de la Pentagon, citat de Defense News, a afirmat că ideea de a cumpăra S-400 este una bună

“Cred că achiziția de către Statele Unite a sistemelor S-400 din Turcia este o modalitate inteligentă de a-l scoate pe [președintele turc Recep Tayyip] Erdogan din problemele în care s-a vârât singur”, a spus Jim Townsend. “Vrem doar să scoatem sistemul din Turcia … și dacă le permite turcilor să participe la F-35, cu atât mai bine”.

De altfel, controversata carte “The Room where it happened” a fostului consilier de Securitate Națională, John Bolton, portretizează o Administrație Donald Trump pro-turcă, dispusă să facă aproape orice este posibil pentru a coopera cu Ankara, deși Turcia în aceste momente pare să aibă relații mai amicale cu Iranul și Rusia decât cu aliații săi din NATO.

Turcia a primit deja o parte din sistemele S-400 comandate din Rusia, iar mai mulți oficiali turci au semnalat că Ankara ar putea achiziționa și mai multe astfel de sisteme.

Însă Administrația Trump a încercat să facă tot ce îi stă în puteri pentru a convinge Ankara să renunțe la parteneriatul cu Rusia, oferind, printre altele, sisteme Patriot la schimb pentru convinge Turcia să nu activeze sistemele S-400.

Din perspectiva Rusiei, propunerea ca SUA să achiziționeze sistemele S-400 cumpărate de Turcia ar reprezenta o victorie propagandistică contra SUA și NATO, dar și o reclamă bună pentru sistemele S-400.

Și pentru Ankara ar fi benefică o astfel de tranzacție, întrucât ar sugera că SUA se umilesc în fața Turciei pentru a o convinge să rămână în programul F-35.

Nu este clar dacă planul exagerat și fără precedent se va concretiza vreodată, însă presa din Rusia și Iran a speculat rapid momentul pentru a batjocori SUA, parent considerând propunerea drept un indiciu al declinului american.