ApărareȘtiri

Un pilot taiwanez a murit după ce avionul său de tip F-5E Tiger II s-a prăbușit în mare din cauza unei defecțiuni

F-5E (Focus Taiwan)

Un pilot al Forțelor Aeriene Taiwaneze a decedat după ce un avion de luptă F-5E Tiger II s-au prăbușit joi în largul coastei de est a Taiwanului în cursul unei misiuni de antrenament, acesta fiind cel de-al doilea accident aviatic produs în această țară în ultimele trei luni, informează France 24.

Pilotul, căpitanul Chu Kuang-meng, în vârstă de 29 de ani, a transmis la scurt timp după decolare că motorul avionului s-a defectat. Ofițerul a reușit să se catapulteze și căzut în mare, dar a fost găsit inconștient de echipele de salvare, iar manevrele de resuscitare au eșuat.

Chu Kuang-meng “a făcut tot posibilul să îndepărteze avionul de orice așezare pentru a nu cauza victime civile”, a anunțat Ministerul Apărării.

În urma accidentului aviatic, toate aeronavele de tip F-5 au fost consemnate la sol pentru a fi inspectate, a transmis șefului Statului Major al Forțelor Aeriene, Huang Chih-wei.

Avioanele F-5E din dotarea forțelor taiwaneze au fost construite în anii 70-80 de firma americană Northrop Corporation în colaborare cu o compania de stat AIDC din Taiwan. Între 1973 și 1986 au fost construite în Taiwan un număr de 242 de aparate F-5E și 66 F-5F. Avioanele Tiger II sunt în continuare folosite pentru antrenament.

Acesta este cel de-al doilea accident aviatic mortal produs în Taiwan în ultimele trei luni. În luna iulie, doi militari au decedat în urma prăbușiri unui elicopter în cursul unor exerciții militare.

Forțele Aeriene Taiwaneze au comunicat că în ultimele luni au trebuit să răspundă la un număr sporit de incursiuni aeriene chineze.

Analiștii susțin că intensificarea zborurilor aviației chineze în apropierea Taiwanului au scopul de a testa apărarea insulei, dar și de a epuiza forțele aeriene ale Taipeiului.

Tensiunile dintre Taipei și Beijing s-au amplificat în ultimele luni; China organizând exerciții militare ample în septembrie, ca răspuns la vizita unor înalți oficiali americani la Taipei. În acest context, Taiwanul și-a sporit achizițiile de armament din SUA, comandând inclusiv 66 de avioane F-16.