ApărareȘtiri

Un nou succes pentru polonezii de la PZL Mielec: Filipinezii vor să cumpere încă 32 de elicoptere S-70i Black Hawk

S-70i Black Hawk (PZL/Lockheed Martin)

Ministrul Apărării din Filipine, Delfin Lorenzana, a anunțat că Guvernul de la Manila sper că până la finalul lunii ianuarie va fi finalizat un acord pentru achiziția a unui lot suplimentar de 32 de elicoptere de transport tactic Sikorsky S-70i Black Hawk, model de aeronavă comandată recent și de Ministerul Afacerilor Interne din România.

Guvernul filipinez a alocat 630 de milioane de dolari pentru achiziția elicopterelor, care sunt fabricate de firma poloneză PZL Mielec, parte a grupului american Lockheed Martin, relatează portalul de știri Defence 24.

Manila nu este la prima achiziție de elicoptere Black Hawk: alte 16 aparate de acest tip au fost achiziționate în urma unui acord, în valoare de 241 de milioane de dolari, semnat în 2019. Primele șase dintre ele au fost livrate în 2020, iar restul, anul trecut.

Elicopterele vor fi folosite pentru misiuni de asistența umanitară și ajutor în caz de dezastre.

S-70 se dovedește a fi un succes major la export pentru PZL Mielec, care a mai produs elicoptere de acest tip și pentru forțele speciale poloneze și pentru Ministerul român de Interne.

În noiembrie 2021, MAI a semnat un acord-cadru pe patru ani prin care PZL Mielec va livra până la 12 elicoptere Black Hawk S-70M de fabricație poloneză în următorii patru ani. În decembrie au fost comandate șase elicoptere (trei configurate pentru a sprijini operațiuni maritime și trei pentru a sprijini operațiuni terestre), care vor fi livrate de PZL, în cooperare cu Romaero și DELTAMED, în cursul anului 2023.

PZL Mielec este principalul exportator polonez din domeniul apărării, fabricând elicoptere Black Hawk pentru piețele globale, aeronave M28 Skytruck, cabine Black Hawk pentru liniile de producție din SUA ale Lockheed Martin, componente esențiale pentru avioanele de luptă F-16V.