ApărareȘtiri

Un “narco-submarin” ce transporta 1,4 tone de cocaină, capturat de un distrugător american în Pacific

Sursa: US Navy

Distrugătorul american USS Pinckney – clasa Arleigh Burke – a confiscat 1,4 tone de cocaină transportate la bordul unui “narco-submarin”, o navă semi-submersibilă folosită în general de cartelurile din Columbia pentru a transporta droguri în Mexic, au anunțat autoritățile militare SUA.

O aeronavă americană de patrulare maritimă P-8 Poseidon a observat nava semi-submersibilă în zona de est a Pacificului, iar distrugătorul USS Pinckney, având la bord o echipă specială a Pazei de Coastă, a interceptat vasul.

La bordul vasului au descoperit 70 de pachete de cocaină, cu o greutate totală de aproximativ 1,400 de kilograme. Valoarea capturii se ridică la peste 28 de milioane de dolari.

Incidentul s-a produs pe data de 14 mai, însă doar recent a fost comunicat presei.

Sursa: US Navy

USS Pinckney este dislocată în zona Flotei a 4-a a Statelor Unite, unde participă la operațiuni de combatere a traficului de droguri în Caraibe și Pacificul de Est, alături de echipe din cadrul altor instituții americane de securitate.

Din data de 1 aprilie, Comandamentul de Sud al SUA a început să efectueze operațiuni intensive antidrog în emisfera occidentală pentru a perturba traficul de droguri.

În ultimii ani se observă o intensificare a utilizării unor astfel de mijloace de transport a drogurilor de către cartelurile columbiene, relatează jurnalistul H.I. Sutton, autorul cărții “Narco Submarines: Covert Shores Recognition Guide”.

Potrivit acestui, pe informațiilor de tip open-source, în 2019 au fost raportate 39 de “narco-submarin”, față de doar două în urmă cu un deceniu. Sutton avertizează însă că acesta este doar “vârful icebergului”, multe alte vase de acest tip trecând neobservate.