Apărare

Un militar român a murit în Afganistan în timpul unei misiuni de patrulare – 26 februarie 2009

Foto: Facebook MApN

Sublocotenentul (pm) Claudiu Chira a murit în Afganistan în timpul unei misiuni de patrulare pe 26 februarie 20o9, menționează Ministerul Apărării într-o postare-remember. 

”Sublocotenentul (pm) Claudiu Chira a căzut la datorie în Afganistan, pe timpul unei misiuni de patrulare pe autostrada A1 (Qalat-Kabul). Pentru faptele sale de eroism, sublocotenentul (pm) Claudiu Chira a fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război”.

  • Anul 2020

România va participa cu forțe și mijloace la misiunea NATO din Afganistan (Resolute Support Mission -RSM) până la începutul lunii mai 2021.

Participarea la RSM este considerată ”efort principal” în materie de prezență în misiuni militare externe, ”cu posibilitatea extinderii” în funcție de ”decizia politică aliată”.

Astfel, România va disloca în misiuni și operațiuni externe 1889 de militari, din care 1629 în misiuni și operațiuni sub conducerea NATO. Pentru RSM din Afganistan vor fi dislocați 755 de militari.

Miniștrii Apărării din statele membre NATO nu au luat încă nicio decizie cu privire la retragerea din Afganistan, unde alianța are o misiune de instruire, consiliere și asistență pentru forțele afgane de securitate, la care România participă cu 755 de militari.

„În acest stadiu, nu am luat nici o decizie finală cu privire la viitorul prezenței noastre”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după o reuniune virtuală a miniștrilor apărării din cele 30 de țări membre ale alianței.