ApărareȘtiri

Un militar olandez dislocat în Bulgaria ar fi primit o ofertă de a divulga informații despre avioanele F-35 – mass-media

Avion de lupta F-35A Lightning II (FOTO: US Air Force Capt. Kip Sumner)

Un militar olandez dislocat în Bulgaria a primit deja o ofertă de a divulga informații despre avioanele de luptă F-35, trimise de Olanda pentru a ajuta aviația bulgară în misiunile de poliție aeriană, relatează site-ul olandez de știri „New Gazette Rotterdam”.

Articolul din presa olandeză citează o declarație a comandantului Forțelor Aeriene Olandeze, generalul locotenent Dennis Laut, potrivit căruia, la începutul misiunii în Bulgaria, piloții olandezi au fost nevoiți să predea telefoanele personale „pentru a preveni scurgerea de informații personale și extorcarea”.

Jurnaliștii olandezi au indicat că un militar a primit deja o ofertă de a divulga informații despre F-35 contra unei recompense, însă nu au fost oferite mai multe detalii.

S-a oferit o plată pentru transmiterea de informații despre luptători, subliniază publicația, fără a preciza mai multe detalii.

Informația nu a fost confirmată de altă sursă, relatează publicația bulgară Mediapool.

La începutul lunii aprilie, Olanda a trimis patru avioane de tip F-35 Lighting II în Bulgaria, pentru misiuni de poliție aeriană întărită.

Ministerul Apărării de la Sofia va efectua o anchetă plecând de la informațiile vehiculate de site-ul olandez, citat de postul național de radio din Bulgaria (BNR), potrivit publicației SEGA.bg.

“Nu putem permite ca capacitatea noastră de a menține o relație aliată de încredere să fie umbrită. Nicio misiune aliată din Bulgaria nu a raportat astfel de încălcări. Cu toate acestea, autoritățile competente efectuează verificările necesare. Bulgaria poate să-și garanteze securitatea doar în cadrul NATO. Suntem recunoscători tuturor aliaților noștri care susțin securitatea țării și cetățenilor bulgari”, a transmis Ministerul bulgar al Apărării.

Anterior, într-o postare pe Facebook, ministrul Apărării, Dragomir Zakov, a subliniat că Bulgaria este un aliat de încredere și un partener strategic, inclusiv în protecția informațiilor clasificate.

Postarea ministrului venind ca o reacție la afirmațiile unor foști oficiali bulgari potrivit cărora SUA amână livrarea avioanelor de luptă F-16 Block 70 din cauza neîncrederii în capacitatea Bulgariei de a proteja tehnologia secretă de spionii ruși.

Și România a găzduit avioane de luptă F-35 Lightning II: două aeronave americane de acest tip fost dislocate temporar la Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea.