ApărareȘtiri

Un MiG-29 al Forțelor Aeriene Bulgare s-a prăbușit în apele Mării Negre în cursul unui exercițiu/Pilotul este dat dispărut

MiG-29 (Bulgarian Air Force)

Un avion de luptă MiG-29 al Forțelor Aeriene Bulgare s-a prăbușit în Marea Neagră, la primele ore ale zilei de 9 iunie, în timp ce participa la exercițiul Shabla 21. Până în acest moment nu se cunoaște soarta pilotului aeronavei.

Ministeriul Apărării de la Sofia a transmis că avionul MiG-29 a dispărut de pe radar în jurul orei 00:45.

Imediat după pierderea contactului radio, autoritățile bulgare au inițiat o operațiune de căutare și salvare a pilotului. Până acum s-a găsit vesta de salvare a pilotului, dar nu se știe dacă pilotul a reușit să se catapulteze.

Exercițiul cu trageri de luptă „Shabla 21” a fost suspendat în urma acestui incident.

Bulgaria are în dotare 15 avioane MiG-29, cu o vechime de peste 30 de ani. Două avioane de acest tip s-au prăbușit, unul în septembrie 1994, iar un altul în aprilie 2012.

Țara vecină intenționează să înlocuiască avioanele de origine sovietică cu aeronave de luptă F-16 Block 70 din SUA. De altfel, ministrul Apărării de la Sofia, Krasimir Karakachanov, a indicat anul trecut că Bulgaria va încerca să vândă unele din aparatele MiG-29 ce vor fi scoase din uz.

Momentan, Bulgaria se bazează pe MiG-29 pentru a-și proteja spațiul aerian, iar pentru a continua să mențină aceste vechi avioane în aer, în urmă cu peste trei ani, Bulgaria a semnat cu Rusia un acord-cadru pentru repararea și modernizarea a 15 aparate MiG-29; valoare totală a înțelegerii fiind de 41 de milioane de euro.

Însă, potrivit ministrului Karakachanov, se pare că Rusia întârzie lucrările de reparare și modernizare a aeronavelor bulgare MiG-29.