InfrastructurăȘtiri

Un grup de români surprinși de cutremurul din Turcia a cerut repatrierea – România trimite o echipă RO-USAR

Ambasada României la Ankara a fost contactată luni de un grup de romăni aflați în Kahraman Maraş (Turcia), localitate afectată de cutremurul din 6 februarie, aceștia solicitând asistență consulară și sprijin pentru repatriere, a informat MAE.

Grupul, format din 9 studenți Erasmus și profesorul lor sunt în siguranță. O echipă consulară mobilă va merge la fața locului cu două autovehicole  în vederea preluării cetățenilor români, urmând a fi stabilite ulterior detaliile privind transportul în România.

Până la acest moment, nu au fost înregistrate alte solicitări de asistență consulară în legătură cu acest cutremur sau semnalari din partea autorităților turce privind cetățeni români afectați.

Un seism cu magnitudinea 7,8 a lovit luni Turcia şi Siria şi a provocat sute de morţi şi răniţi, au anunţat autorităţile din ambele ţări, au transmis AFP, DPA şi Reuters.Cutremurul s-a produs la ora locală 4:17 (1:17 GMT) şi a avut epicentrul în apropierea oraşului turc Gaziantep, nu departe de graniţa cu Siria. Un alt cutremur cu magnitudinea 6,7 s-a produs în centrul Turciei la orele 04.28.

Guvernul a decis, luni, trimiterea în Turcia a unei echipe RO-USAR, personal specializat în intervenţii de salvare-căutare din cadrul IGSU, după ce țara a fost afectată de două cutremure majore. Decizia a fost luată în urma activării Mecanismului European de Protecție Civilă, după solicitarea autorităților turce de acordare a asistenței internaționale.

Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autorităţile turce, a precizat guvernul.