ApărareȘtiri

Un grup de militari români va participa la misiunea de parteneriat militar al UE în Niger

Un grup de 20 de militari români va participa la misiunea de parteneriat militar a Uniunii Europene în Niger (EUMPM NE), în scopul consolidării capacității militare a forțelor armate nigeriene și susținerii acestui stat în lupta împotriva grupărilor teroriste.

Decizia formării misiunii UE pentru Niger a fost luată în decembrie 2022, după ce autoritățile nigeriene au invitat Uniunea să desfășoare o forță în acest sens, în urma deteriorării situației de securitate din Sahel, pe fondul intensificării loviturilor de stat din regiune și al retragerii Mali din organizația regională G5 Sahel.

Unul dintre obiectivele politico-strategice ale UE este asigurarea stabilității regiunii Sahel și deschiderea unor noi oportunități de colaborare.

Prin participarea la EUMPM NE, România devine singurul stat membru al UE care participă la toate angajamentele militare operaționale ale Uniunii.

Fondurile pentru pregătirea și executarea misiunii se vor asigura din bugetul MApN. Misiunea are aprobarea CSAT și urmează să primească aprobarea plenului reunit al Parlamentului, într-o viitoare ședință comună.

Scrisoarea de informare a președintelui Iohannis nu conține și termenul de la care militarii români se vor încadra în EUMPM NE.