ApărareȘtiri

Un fost oficial KGB denunță „pofta imperială a liderilor Rusiei” și cere demisia imediată a lui Putin

Evgheni Savostianov, 69 de ani, fost șef al KGB în regiunea Moscova la începutul anilor ’90, a denunțat „pofta imperială a liderilor Rusiei” și și-a manifestat sprijinul față de scrisoarea deschisă a generalului în retragere Leonid Ivașov, 78 de ani, prin care acesta cere demisia imediată a președintelui rus Vladimir Putin.

Fostul oficial KGB este a doua persoană proeminentă din aparatul de securitate rusesc care îl avertizează în mod public pe Vladimir Putin să nu invadeze Ucraina, relatează publicația Daily Mail.

Potrivit acestuia, scrisoarea lui Ivașov demonstrează că „patrioții ruși nu sunt oameni care salivează bătând toba războiului”, ci sunt „cei cărora le pasă de dezvoltarea pașnică și prosperă a orașelor și satelor țării noastre”.

Savostianov, care pe lângă activitatea în KGB și ulterior FSB, a fost și adjunct al șefului cabinetului Kremlinului în timpul Administrației Boris Elțîn, a denunțat în trecut represiunea din ce în ce mai profundă împotriva artiștilor care critică autoritățile.

La finalul lunii trecute, generalul rus în retragere Leonid Ivașov i-a cerut demisia lui Vladimir Putin, susținând că liderul de la Kremlin și elitele din jurul său încearcă să își păstreze puterea și bogăția cât mai mult timp posibil, chiar cu riscul distrugerii definitive a statului rus.

Criticile venite din partea unor foști oficiali din aparatul de securitate reamintește faptul că, deși opoziția liberală pro-occidentală este mai vizibilă, există, de asemenea, voci critici la adresa Kremlinului și din partea cercurilor naționaliste, pentru care Vladimir Putin nu este un patriot, ci un oportunist.