ApărareȘtiri

Un general american prognozează că „meciul de box” din Donbass se va termina cu un „knockout” întrucât rușii devin tot mai epuizați

Elicopter rus Ka-52 Alligator doborât în Ucraina

Generalul (r) american Mark Hertling a analizat luptele din Donbass, în estul Ucrainei, pe care le-a comparat cu un „meci de box de categoria grea” în care se va ajunge la „knockout” întrucât armata rusă este tot mai epuizată, iar ucrainenii, deși de asemenea extenuați, vor „avea din ce în ce mai mult un avantaj” pe măsură ce primesc armele avansate occidentale.

“Acesta este un meci de box super-grea. Nu a existat niciun knockout în două luni de luptă. Acest lucru se va întâmpla când forțele ruse vor deveni mai epuizate”, a scris Hertling, fost comandant al Armatei SUA în Europa.

“Rusia continuă să piardă personal și ceva echipament. Ucraina înregistrează victime și este obosită, dar mai puțin… iar voința și moralul rămân pe partea Ucrainei. Pe măsură ce obține echipamente noi, Ucraina va avea din ce în ce mai mult avantaj”, a adăugat general american.

Potrivit lui Hertling, forțele ruse folosesc tactici tradiționale utilizate de Moscova de ani de zile – bombardamente masive de artilerie, atacarea civililor, recunoaștere în forță, lipsa operațiunilor interarme.

Generalul a mai afirmat că, în opinia sa, Rusia nu a reușit să-și refacă forțele după eșecul ofensivei spre Kiev, din primele săptămâni de război.

“Refacerea este grea în circumstanțe favorabile. Și Rusia nu are circumstanțe favorabile. Moralul și starea psihologică a rușilor sunt extrem de scăzute și nu se îmbunătățesc. Interceptările oferă evaluări ale situației precare a personalului, lipsa de personal din cauza pierderilor, refuzul unor întregi unități de a intra în linie, revoltă, dezertări, lipsa salariilor și a hranei, fără întăriri”, a mai afirmat ofițerul american.