ApărareȘtiri

VIDEO Un elicopter Black Hawk din Brigada 1 Aviație de Luptă a SUA a aterizat forțat în piața Charles de Gaulle din București

Foto: Digi 24

Un elicopter UH-60 Black Hawk din  Brigada 1 Aviație de Luptă a SUA a aterizat forțat joi în piața Charles de Gaulle din București, în timpul unui zbor de antrenament pentru Ziua Aviației române.

Elicopterul a aterizat chiar pe șosea, unde a doborât stălpi de iluminat, a relatat Digi 24.

Brigada 1 Aviaţie de Luptă (poreclită “Demon Brigade”) a sosit în luna aprilie în Europa, în cadrul operațiunii Atlantic Resolve. Majoritatea echipamentului și personalului a fost desfășurat în Germania, însă subunități sunt dislocate și în România, Polonia și Letonia.

Brigada de aviație cuprinde aproximativ 2.000 de militari, cu aproximativ 50 de elicoptere UH-60 and HH-60 Black Hawk, 10 CH-47 Chinook, 25 de aparate de atac AH-64 Apache și 1.800 de vehicule și echipamente de sprijin.

Timp de nouă luni, unitatea servește drept componenta de aviație a Forțelor Terestre ale SUA în Europa și Africa, urmând să sprijine forțele americane în cadrul misiunilor de antrenament alături de aliați și parteneri.

Nicu Fălcoi, deputat și fost pilot: Cu toată pregătirea, incidente de felul celui cu Black Hawk sunt oricând posibile

  • Reacția US Army la incidentul aviatic din București: Elicopterul american UH-60 Blackhawk a aterizat preventiv în Piața Charles de Gaulle. Detalii AICI.
  • Reacția lui Constantin Spînu, șeful DRP a MApN: Forțele Aeriene române și USAF fac o cercetare comună. Parada aeriană de Ziua Aviației s-a anulat. Partea americană va da un comunicat oficial în cursul zilei despre incident
  • Reacția ambasadei SUA în România: “Ambasada SUA este conştientă de incident şi urmărim îndeaproape evoluţiile. Înţelegem că nu au existat răniţi. Lucrăm alături de partenerii noştri români pentru a rezolva situaţia şi vom furniza informaţii actualizate pe măsură ce vor deveni disponibile” (Biroul de Presă al ambasadei).
  • Reacția ministrului de Interne, Lucian Bode: ”Când au sesizat acea defecțiune, au hotărât să aterizeze forțat într-un loc pe care l-au considerat sigur. Din informațiile pe care noi le avem în acest moment, sunt doar pierderi materiale. La aterizare a atins doi stâlpi, care au căzut peste mașini. Sunt câteva mașini avariate, nu sunt victime! Am securizat zona” (RTV)
  • Reacția Ministerului Apărării: ”Regretăm incidentul petrecut joi, 15 iulie, cu un elicopter al Forțelor Armate ale SUA, care a aterizat forțat în Piata Charles de Gaulle din București. Pilotul a reușit să controleze aeronava astfel încât să nu fie victime, iar pagubele materiale să fie reduse. Elicopterul militar participa, împreună cu alte aeronave, la o repetiție pentru manifestările organizate cu prilejul Zilei Aviației, 20 iulie, la Monumentul Eroilor Aerului din Piața Aviatorilor”.
  • Reacția Poliției Română: „Eram prima mașină în intersecție, când am văzut că elicopterul zboară la joasă înălțime!Ne-am dat seama imediat că ceva nu este în regulă și am oprit autospeciala, sărind de la volan și oprind circulația celorlalte autoturisme! Astfel, pilotul a avut loc pentru a ateriza în intersecție. Am anunțat imediat dispeceratul și toți colegii din apropiere au venit în sprijin! Ne bucurăm că nimeni nu a fost rănit!” (polițist al Brigăzii Rutiere București).