ApărareȘtiri

Un dragor maritim al Forțelor Navale Române a fost avariat ușor după ce a lovit o mină

Dragorul Locotenent Lupu Dinescu (Forțele Navale Române)

Dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” (DM-29) a fost trimis joi, 8 septembrie, să neutralizeze o mina marină, care plutea în derivă, însă, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, nava militară a fost lovită de mina marină, au anunțat Forțele Navale Române, care au precizat că nu există victime în urma incidentului, iar nava nu a suferit avarii majore.

Conform procedurilor operaționale pentru aceste intervenții, la bordul navei a fost ambarcată o echipă de scafandri EOD, cu o șalupă specializată în cercetarea și colectarea de informații despre obiectul care reprezintă un pericol pentru navigație, în scopul neutralizării acestuia.

Însă, condițiile hidrometeorologice din raionul maritim în care se afla mina s-au înrăutățit, astfel că nu a fost posiblă lăsarea ambarcațiunii EOD la apă și executarea misiunii.

Deși au fost luate măsuri de siguranță la lăsarea întunericului, ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile, nava militară a fost lovită de mina marină, care a fost purtată în derivă de furtună. Deflagrația a produs o gaură de apă de mici dimensiuni, situată la limita liniei de plutire a navei, în zona pupa.

Nu sunt victime sau răniți în urma producerii exploziei, cei 75 de militari ai echipajului navei nu sunt în pericol, flotabilitatea navei nu este afectată, iar la bord nu sunt avarii majore.

Șeful Statului Major al Forțelor Navale a ordonat ca nava maritimă cu scafandri „Grozavul” să plece din portul Constanța, pentru a acorda asistență și pentru a remorca dragorul maritim avariat până în portul Constanța.