ApărareȘtiri

Un detașament de scafandri de luptă a participat la un exercițiu multinațional coordonat de Turcia

Foto: Scafandri EOD (navy.ro)

Un detașament de scafandri de luptă EOD (specializați în lupta împotriva dispozitivelor explozive), format din 12 militari, și doi ofițeri de stat major din Divizionul 175 au participat, în perioada 27 noiembrie – 7 decembrie, la exercițiul multinațional NUSRET 2023 (LIVEX).

Exercițiul a fost organizat de forțele navale ale Turciei și s-a desfășurat în Chanakkale, Turcia, și în raioane maritime din Marea Egee, cu scopul de a dezvolta interoperabilitatea forțelor participante în vederea planificării, desfășurării și evaluării luptei contra minelor.

Au participat și militari din  Arabia Saudită, Azerbaidjan, Bahrain, Brazilia, Bulgaria, Filipine, Libia, Malta, Malaezia, Maroc, Oman, Pakistan, SUA și Turcia.

Participarea militarilor români din subordinea Centrului 39 Scafandri la Exercițiul multinațional NUSRET 2023 a reprezentat o oportunitate bună de instruire în comun cu partenerii străini, precum și de consolidare a nivelului de pregătire în domeniul gestionării și executării luptei împotriva pericolului de navigație al minelor marine.