EnergieȘtiri

Un consumator va putea trece în 24 de ore de la o companie de energie sau gaze la alta

Foto: Arhiva

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a început un program de simplificare a procedurilor de schimbare a furnizorului de energie şi gaze, cu finanțare europeană, astfel încât consumatorii să poată trece de la o companie energetică la alta în 24 de ore.

Obiectivul general al proiectului este adoptarea unor măsuri de simplificare a procedurilor administrative pentru toţi consumatorii implicaţi în procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică şi de gaze naturale prin implementarea unei soluţii informatice intuitive şi inovative care să contribuie la dezvoltarea unei pieţe de energie dinamice şi competitive, se spune într-un comunicat al companiei.

Unul dintre obiective se referă la simplificarea şi sistematizarea fondului activ al legislaţiei din domeniul de activitate al ANRE.

De asemenea, se urmărește optimizarea proceselor operaţionale din piaţa de energie generate de solicitările de schimbare a furnizorului prin dezvoltarea şi implementarea unei platforme online.

În prezent, în conformitate cu reglementările în vigoare, procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică şi de gaze naturale durează maximum 21 zile de la data notificării intenţiei de schimbare a furnizorului de către clientul final.

Valoarea totală a proiectului este de 19,924 milioane de lei, din care cheltuieli totale nerambursabile 19,525 milioane de lei şi cheltuieli contribuţie proprie de 398.470,08 lei.

Perioada de implementare a proiectului este de 24 de luni, respectiv 2 iulie 2020 – 30 iunie 2022.

  • Comunicatul ANRE poate fi citit aici