ApărareȘtiri

Un consorțiu coordonat de Thales a fost selectat de Comisia Europeană să dezvolte noi sisteme antisubmarin pentru forțele navale europene

Sonar SAMDIS (Sursa foto: Thales)

Comisia Europeană a selectat consorțiul SEANICE, coordonat de francezii de la Thales, să dezvolte noi sisteme avansate de luptă antisubmarin pentru forțele navale europene, în condițiile în care țările Uniunii Europene au de protejat peste 56.000 de kilometri de coastă.

Anti-Submarine Warfare European Autonomous Networked Innovative and Collaborative Environment (SEANICE) este unul dintre cele 26 de proiecte selectate să primească finanțare în cadrul EDIDP (European Defense Industrial Development Program), un program UE care are rolul de a sprijini industria europeană de apărare.

Costul total estimativ al proiectului SEANICE, dezvoltat de companii și instituții de cercetare din șase țări europene (Belgia, Franța, Italia, Letonia, Portugalia și Spania), este de 11 milioane de euro, iar finanțarea din partea EDIDP se va ridica la 9 milioane de euro, a transmis Thales.

Consorțiul va cerceta, proiecta, testa și dezvolta noi sisteme care să permită detectarea, identificarea, lupta și protecția împotriva amenințărilor submarine ale viitorului. Noile sisteme de luptă antisubmarin vor integra o serie de echipamente ultramoderne, inclusiv sisteme fără pilot, noi capabilități de monitorizare submarină și inteligență artificială.

Pe lângă Thales, consorțiul mai include companii precum Airbus Defense & Space, Leonardo SPA, Naval Group SA și universități și institute de cercetare.