ApărareȘtiri

Un ceh a devenit primul pilot din afara Suediei care a acumulat 2.000 de ore de zbor la manșa unui Gripen

Avioane Gripen ale aviației cehe (Sursa: EvertKeijzer/Ironbird/Saab)

Locotenent-colonelul Michal Danek, din cadrul Forțelor Aeriene ale Cehiei, a devenit primul pilot din afara Suediei care, de-a lungul carierei sale, a acumulat 2.000 de ore de zbor la bordul avionului de luptă JAS 39 Gripen, fabricat de compania suedeză Saab.

Pilotul ceh, care este comandantul Escadrilei tactice 211, a depășit această bornă simbolică în cursul unui zbor pe 22 septembrie între Linkoping (Suedia) și Caslav (Cehia), se arată într-un comunicat dat publicității de către producătorul aeronavei.

În iunie 2004, Cehia a încheiat cu Suedia un contract de leasing pentru 14 avioane SAAB JAS-39 Gripen C/D (12 monoloc și 2 biloc). Michal Danek a fost unul dintre primii piloți de Gripen din Cehia, fiind trimis în 2005 în Suedia pentru a se pregăti să piloteze pe acest tip de avion.

„A fost un salt calitativ și tehnologic important pentru Forțele Aeriene (Cehe), care ne-a adus la nivelul partenerilor de alianță”, a afirmat locotenent-colonelul Danek, care înainte de Gripen a pilotat timp de mai mulți ani avioane MiG-21.

În total, din 2005 și până în noiembrie 2020, cele 14 avioane Gripen ale aviației cehe au depășit cifra de 30.000 de ore de zbor.

„Acest lucru în sine este un semn excelent de fiabilitate și demonstrează, de asemenea, înalta calificare a personalului, fără de care cu siguranță nu am fi obținut acest rezultat”, a explicat pilotul.

Michal Daněk a participat până acum la patru misiuni de poliție aeriană sub coordonarea NATO – în Lituania, Estonia și de două ori în Islanda, iar anul viitor va executa din nou misiuni în zona țărilor baltice.

Primul pilot din lume care a reușit să realizeze această performanță la manșa aeronavei Gripen este suedezul Stefan Kaarle, care a atins cifra de 2.000 de ore de zbor în anul 2015.

Cu contractul de leasing pentru Gripen programat să expire în 2027, suedezii de la Saab, dar și americanii de la Lockheed Martin, încearcă să convingă Guvernul de la Praga să cumpere noi avioane de luptă. Saab propune 24 Gripen C/D ori cea mai recentă versiune E/F, în timp ce Lockheed Martin oferă 18 avioane F-16 Block 70/72s sau 18 F-35A, informează site-ul de aviație Key.Aero.

Dezvoltat de suedezii de la Saab, începând cu anii 80, JAS 39 Gripen este un avion de luptă multirol aflat în dotarea forțelor aeriene din Suedia, Cehia, Ungaria, Africa de Sud, Thailanda și Brazilia.

Gripen a fost vehiculat ca o posibilă soluție și pentru Forțele Aeriene Române, însă Bucureștiul a ales avioane uzate F-16 din Portugalia.