ApărareȘtiri

FOTO. Un belgian a devenit primul pilot din afara SUA care a acumulat 5.000 de ore de zbor la manșa F-16

Căpitanul belgian de aviație Steven De Vries, în vârstă de 48 de ani, a devenit primul pilot din afara Statelor Unite care, de-a lungul carierei sale, a acumulat 5.000 de ore de zbor – echivalentul a peste 208 de zile, non-stop – la bordul unui avion de luptă F-16 Fighting Falcon, relatează VRT NWS, societatea publică de radiodifuziune și TV din Belgia.

Doar alți șase piloți, toți din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA, au mai reușit să realizeze această performanță, indică site-ul de specialitate F-16.net.

Pilotul, poreclit „Vrieske”, a atins reperul de 5.000 de ore de zbor în cursul unei misiuni de antrenament, care s-a desfășurat vineri deasupra masivului Ardeni, fiind însoțit de alți trei piloți veterani ai Forțelor Aeriene Belgiene.

“Cinci mii de ore sunt foarte multe, dar sunt deosebit de mândru că am reușit să realizez aceste ore în cadrul unei unități operaționale”, a afirmat pilotul după misiune. “Pentru mine a fost un zbor ca oricare altul”, a adăugat căpitanul, care a precizat că, după trei decenii de carieră în aviație, încă nu se gândește să se retragă din activitate.

“F-16 este un avion magnific, chiar îmi place. (…) Modernizările acestui avion, noii senzori și noile arme sunt un stimulent. Îmi place să împărtășesc experiența mea cu tinerii piloți”, a mai spus el.

“5.000 de ore de zbor, ceea ce echivalează cu 208 de zile, non-stop. Doar 5 piloți americani au mai făcut acest lucru înainte”, a explicat Kurt Verwilligen, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Belgiei.

În total, potrivit oficialilor de la baza aeriană Kleine-Brogel din Belgia, pilotul a parcurs o distanță totală de 4.000.000 km – de 100 de ori ocolul Pământului – în cursul celor 5.000 de ore de zbor.

Potrivit celei mai recente ediții a raportului anual World Air Forces, realizat de Flight International, Forțele Aeriene Belgiene au în dotare 51 de aeronave de luptă F-16 A/B (modernizate la standardul MLU, la fel ca cele românești). Primul avion de acest tip a fost livrat aviației belgiene în 1978, fiind fabricat în țară, la Societe Anonyme Belge de Constructions Aeronautiques (SABCA).

La 2018, Belgia a anunțat că a decis să cumpere 34 de avioane F-35A pentru a înlocui flota actuală de F-16.

Sursa foto: Photo News/Belga