ApărareȘtiri

Un avion saudit de tip Panavia Tornado a fost doborât de rebelii houthi în Yemen

Panavia Tornado IDS al Forțelor Aeriene Saudite (Defpostmedia)
  • Avioanele Tornado, pot îndeplini o paletă largă de misiuni, inclusiv atac la sol, au o viteză maximă de 2,400 km/h și pot utiliza o mare varietate de rachete și bombe, cu o greutate totală a încărcăturii de 9.000 de kilograme.
  • Rebelii houthi din Yemen sunt în posesia unor arme noi, similare cu cele fabricate în Iran, indică un raport ONU.

Un avion multirol de tip Panavia Tornado al Forțelor Aeriene Saudite a fost doborât în cursul unei misiuni împotriva rebelilor houthi din Yemen. Potrivit insurgenților, aeronava a fost doborâtă cu ajutorul unei “rachete aer-sol avansate”, informează The South China Morning Post.

Coaliția arabă, care a anunțat sâmbătă că un avion aparținând forțelor saudite s-a prăbușit vineri seară în provincia Jawf în timpul unei misiuni de sprijin aerian, nu a oferit informații despre cauza incidentului sau soarta echipajului.

Imagini și înregistrări publicate recent de rebelii houthi par să confirme faptul că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer, relatează site-ul The Aviationist.

De la debutul războiului din Yemen, în 2015, astfel de incidente au fost rare, însă acest caz pare să indice că rebelii au acces la echipamente militare tot mai moderne.

La începutul acestei luni, un raport al ONU, citat de AFP, indică faptul că rebelii houthi din Yemen sunt în posesia unor arme noi, similare cu cele fabricate în Iran, existând suspiciuni privind o posibilă încălcare a embargoului ONU privind livrarea de arme insurgenților.

Raportul ONU nu precizează dacă armele au fost livrate direct către autoritățile din Iran, care au negat în mod repetat acuzațiile în acest sens.

O rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU interzice furnizarea, vânzarea sau transferul de arme, în mod direct sau indirect, către insurgenții houthi, o mișcare islamistă care de aproape cinci ani luptă împotriva forțelor guvernamentale, ce sunt susținute de o coaliție de state arabe, coordonată de Arabia Saudită.

Panavia Tornado este rezultatul unui proiect comun de dezvoltare derulat de un consorțiu format din firmele BAE Systems (Marea Britanie), EADS (Germania) și Alenia Aeronautica (Italia). Primele avioane Tornado au fost livrate forțelor aeriene germane și britanice în 1979-1980, iar Arabia Saudită a primit primele aparate de acest tip în 1986.

Există mai multe variante ale aparatului, pentru atac la sol, intercepție, recunoaștere.

Avionul Tornado, care este propulsat de două motoare, poate atinge o viteză maximă de 2,400 km/h, are o rază de acțiune de peste 1,300 de kilometri și poate utiliza o mare varietate de rachete și bombe, cu o greutate totală a încărcăturii de 9.000 de kilograme.