ApărareȘtiri

Un avion militar Chengdu J-7, o variantă chinezească de MiG-21, s-a prăbușit într-o zonă rezidențială din China

Avioane de lupta J-7 ale aviației chineze (FOTO: China Military)

Un avion militar de tip Chengdu J-7, o variantă chinezească de MiG-21, s-a prăbușit într-o zonă rezidențială din centrul Chinei, distrugând mai multe case și ucigând cel puțin o persoană, a anunțat postul de televiziune CCTV de la Beijing, preluat de CNN.

Avionul aparținând Forțelor Aeriene ale Armatei Populare de Eliberare se afla într-o misiune de antrenament în provincia Hubei în momentul producerii incidentului.

Un locuitor a fost ucis și alți doi au fost răniți după ce aparatul s-a prăbușit peste câteva case.

Pilotul, care a suferit răni ușoare, s-a catapultat înainte ca avionul să se prăbușească, a informat agenția de stat Xinhua. Atât pilotul, cât și civilii răniți au fost trimiși la spitale.

Autoritățile chineze au indicat că analizează de urgență incidentul pentru a stabili cauzele producerii tragediei.

Între 1964 și 2013, China a fabricat peste 2.400 de aparate de Chengdu J-7/F-7, dezvoltate din MiG-21, un avion supersonic de generația a doua conceput de sovietici ca interceptor cu rază scurtă de acțiune. Versiunile ulterioare de MiG-21 și versiunile chinezești au primit și capacități sporite de atac la sol, însă mărimea redusă a aeronavei limitează substanțial cantitatea de muniție pe care o poate transporta.

China este în acest moment cel mai mare utilizator de avioane MiG-21, având în dotare aproximativ 450 de exemplare de aparate din seria J-7/F-7, care sunt în special folosite pentru antrenament. În ultimii ani, în condițiile în care sunt depășite din punct de vedere tehnologic, China se pare că utilizează avioane din seria J-7/F-7 pentru a testa apărarea antiaeriană a Taiwanului și chiar a transformat multe dintre aceste aeronave în drone.