Știri

Un avion militar american s-ar fi prăbușit într-o zonă muntoasă din Afganistan controlată de talibani

Sursa: opex360.com

Un avion militar aparținând forțelor americane s-a prăbușit luni, 27 de ianuarie, în sud-estul Afganistanului, au transmis insurgenții talibanii, la câteva ore după anunțul prăbușirii unei aeronave neidentificate într-o zonă aflată sub controlul lor.

„O aeronavă specială a ocupanților americani s-a prăbușit (…) în provincia Ghazni”, a afirmat Zabiullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al talibanilor, adăugând că toți membrii echipajului au murit, informează Agence France-Presse.

Rohullah Ahmadzai, un reprezentant al Ministrului Apărării de la Kabul, precizat că avionul prăbușit nu aparține forțelor afgane.

Contactate de Agence France-Presse, autoritățile SUA și misiunea NATO în Afganistan nu au oferit informații.

Imagini și înregistrări de la locul dezastrului aviatic arată epava aeronava prăbușită într-o zonă muntoasă.

Numerele de identificare, care se disting clar în spatele și în fața cabinei aeronavei, corespund unei avion de tip E11A Global Express, fabricat de firma canadiană Bombardier, și folosit de Forțele Aeriene ale SUA în rolul de nod aerian de comunicații militare. Tipul de aeronavă corespunde celor utilizate în Afganistan de aviația SUA.

Incidentul aviatic a avut loc în districtul Deh Yak, la est de orașul Ghazni, regiunea este controlată în mare măsură de talibani, ceea ce complică considerabil orice acțiune de recuperare dispozitivelor secrete de la bordul aeronavei.