ApărareȘtiri

Un avion militar american F-35 s-a prăbușit în Florida în cursul unei misiuni de antrenament pe timp de noapte

Un avion multirol F-35A al Forțelor Aeriene ale SUA s-a prăbușit în seara de 19 mai în apropierea bazei aeriene Eglin din Florida, în cursul unei misiuni de antrenament pe timp de noapte, acesta fiind al doilea avion de generația a cincea pierdut de SUA în decurs de doar patru zile.

Pilotul aparatului a reușit să se catapulteze și este în stare stabilă la centrul medical din incinta bazei.

Accidentul s-a produs marți seară, în jurul orei locale 21:30, în momentul în care avionul se pregătea de aterizare la Eglin, au transmis reprezentanții bazei pe Twitter.

În urmă cu patru zile, pe 15 mai, tot în apropierea bazei Eglin, s-a prăbușit un avion de generația a cincea F-22.

Acesta este al treilea avion F-35 prăbușit în ultimii doi ani. În septembrie 2018, un avion F-35B al Corpului Pușcașilor Marini din SUA s-a prăbușit în Carolina de Sud în timpul unui zbor de antrenament. Pilotul a reușit să se catapulteze. Ancheta a stabilit că o accidentul s-a produs în urma unei defecțiuni, relatează Opex360.

În aprilie 2019, un F-35A al Forțelor Aeriene ale Japoniei s-a prăbușit pe mare în timpul unei misiuni de antrenament. Potrivit anchetei, accidentul ar fi fost cauzat de dezorientarea pilotului, care și-a pierdut viața în urma prăbușirii.

Potrivit unui raport din 12 mai 2020 al Oficiului Pentru Responsabilitate Guvernamentală (GAO) din Statele Unite, programul F-35 se confruntă în continuare cu provocări majore, fie ele tehnice, bugetare sau strategice.

GAO a precizat că, până în luna decembrie, au fost identificate 870 de “deficiențe nerezolvate” în cazul avioanelor F-35, inclusiv nouă probleme „din categoria întâi” care ar putea “pune în pericol siguranța (sau) securitatea” piloților și aparatelor. Doar 30% dintre cele peste 10.000 de “procese critice” identificate în faza de asamblare “reușesc în prezent să producă un produs în conformitate cu standardele de proiectare predefinite”.

Raportul avertizează că furnizorii de componente pentru fabricarea avioanelor F-35 nu îndeplinesc „standardele de proiectare predefinite”, astfel că aeronavele deja construite „nu îndeplinesc obiectivele de fiabilitate și de mentenabilitate ale programului”.

“Din cauza testării și producției concomitente, potrivit unui oficial din cadrul programului F-35, până la 550 de aeronave livrate până în 2020 vor avea nevoie de modificări pentru a corecta deficiențele și problemele de proiectare identificate în timpul testării”, se afirmă în raportul publicat de GAO.