Apărare

Un MiG 21 LanceR de la Baza 71 Câmpia Turzii s-a prăbușit în timpul unui zbor de instrucție, pilotul s-a catapultat

MIG-21 LanceR (www.roaf.ro)

O aeronavă MiG 21 LanceR de la Baza 71 Aeriană Cîmpia Turzii, care efectua un zbor de instrucție, s-a prăbușit marți, 20 aprilie, în jurul orei 14.30, la în apropierea localității Dedrad (Mureș), într-o zonă nelocuită, a informat MApN.

Pilotul a reușit să execute manevra de catapultare și este în stare stabilă, conștient și cooperant cu echipele de intervenție ajunse la fața locului.

Conducerea bazei aeriene a pus în aplicare de urgență planul de intervenție în astfel de situații, iar o comisie numită la nivelul Statului Major al Forțelor Aeriene se va deplasa de urgență la locul prăbușirii pentru investigarea evenimentului.

Potrivit celei mai recente ediții a raportului anual World Air Forces, realizat de Flight International, Forțele Aeriene Române mai au în dotare 17 avioane MiG-21 LanceR B(pentru antrenament) și C (optimizate pentru misiuni aer-aer), însă nu este clar câte dintre acestea chiar sunt funcționale. Versiunea MiG-21 Lancer A (optimizată pentru misiuni aer-sol) a fost retras din uz în urmă cu câțiva ani.

Pe parcursul celor șase decenii în dotarea Forțelor Aeriene Române s-au înregistrat numeroase accidente cu MiG-21, unele dintre acestea mortale.

Cel mai recent, în urmă cu doar două luni, pe data 23 februarie, în urma unui incident generat de funcționarea defectuoasă a trenului de aterizare, MApN a decis să consemneze la sol toate avioanele de acest tip, cu excepția celor care execută serviciul de luptă Poliție Aeriană, până la clarificarea cauzelor incidentului.

Pilotul avionului MiG-21, prăbușit în județul Mureș, suferă de politraumatism în urma catapultării, dar este conștient