ApărareȘtiri

Un avion F-16 al aviației taiwaneze a fost avariat în urma unei aterizări forțate în Hawaii

Avioane F-16 ale aviației taiwaneze (FOTO: Ministry of National Defense, R.O.C.)

Un avion de luptă F-16 aparținând Forțelor Aeriene din Taiwan a aterizat forțat pe un aeroport din Honolulu, Hawaii din cauza unei defecțiuni la nivelul trenului de aterizare, a indicat o sursă militară, citată de agenția taiwaneză de știri CNA, relatează site-ul de știri Focus Taiwan.

Presa de la Taipei a transmis că nu s-au înregistrat victime în urma incidentului produs luni după-amiaza.

Un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Transporturi din Hawaii a declarat că avionul a aterizat forțat din cauza problemelor la trenul de aterizare, care nu s-a desfășurat, potrivit site-ului Hawaii News Now.

Se pare că aeronava aviației taiwaneze venea din Arizona și se îndrepta spre Taiwan, iar incidentul a avut loc când avionul făcea o escală pentru realimentare, în Hawaii, a indicat o sursă din cadrul Ministerului Apărării de la Taipei, adăugând că aeronava nu a suferit daune majore.

Ministerului Apărării de la Taipei a refuzat până acum să comenteze incidentul.

Aparatul este unul dintre cele zece F-16A/B utilizate în prezent pentru instruire la baza aeriană Luke, Arizona, ca parte a unui program de antrenament Taiwan-SUA, care a început în anii 1990, când Taipei a cumpărat primul său lot de avioanele Fighting Falcon.

Avionul zbura înapoi în Taiwan pentru a fi modernizat la versiunea Viper, ca parte a unui amplu proces de modernizare derulat Taipei.

Taiwanul a achiziționat în total 150 de aeronave multirol F-16 A/B din SUA; primul lot fiind livrat în 1997. În noiembrie 2021, Taipeiul a comandat 64 de avioane de luptă F-16V „Viper”. Totodată, până la sfârșitul anului 2023, Taiwanul intenționează să modernizeze toate avioanele de luptă F-16 A/B din dotarea aviației sale.

F-16 în configurația Viper dipsune de sisteme avansate de război electronic, poate utiliza o gamă mai largă de rachete și poate transporta o încărcătură utilă mai mare. Însă cea mai importantă noutate este reprezentată de radarul Active Electronically Scanned Array (AESA), model APG-83, care oferă o rază de detecție sporită, de aproape 370km, și permite urmărirea un numar superior de ținte față de radarele folosite de versiunile precedente de F-16.