ApărareȘtiri

Un avion de vânătoare MiG-31 s-a prăbușit în regiunea Leningrad din Rusia

Mikoyan MiG-31 (Tass)

Un avion de vânătoare MiG-31 al Forțelor Aerospațiale Ruse s-a prăbușit vineri în regiunea Leningrad, a anunțat Districtului Militar de Vest, care a precizat că membrii echipajului aeronavei au reușit să se catapulteze și sunt în viață, informează agenția de știri TASS.

“Pe data de 8 aprilie, o aeronavă MiG-31 s-a prăbușit în regiunea Leningrad în timpul unui zbor de antrenament planificat. Echipajul s-a catapultat. Trei elicoptere Mi-8 ale serviciului de căutare și salvare au fost trimise la fața locului”, se afirmă în comunicatul Districtului militar.

Potrivit autorităților, avionul s-a prăbușit într-un loc pustiu și nu a provocat distrugeri materiale sau victime la sol.

„Potrivit informațiilor preliminare, o defecțiune tehnică ar putea fi cauza incidentului”, a adăugat serviciul de presă.

Guvernatorul regiunii Leningrad, Alexander Drozdenko, a confirmat că piloții sunt în viață.

În afară de Rusia, care dispune de aproximativ 130 de aeronave de acest tip, singura țară care mai are în dotare MiG-31 este Kazahstanul.

MiG-31 (Foxhound, în terminologia NATO) este un avion supersonic de intercepție și unul dintre cele mai rapide aparate construite vreodată. Dezvoltat pe baza interceptorului MiG-25 Foxbat, MiG-31 are o viteză maximă de 3000 kmph, poate zbura până la 37,650 de metri și are o rază de acțiune extrem de mare. De notat că zece avioane MiG-31K au fost modificate să poată lansa rachete hipersonice aer-sol Kh-47M2 “Kinzhal” (cu o rază de acțiune de circa 2,000 de kilometri) în locul rachetelor aer-aer, devenind astfel aeronave de atac.

În serviciu activ din 1981, o parte din flota rusă de MiG-31 a fost modernizată în ultimii ani și va rămâne, probabil, în serviciu activ până cel puțin în 2030.