ApărareȘtiri

Un avion de luptă F-16 al Forțelor Aeriene Elene s-a prăbușit în sud-vestul Greciei. Pilotul a supraviețuit

Un avion de luptă F-16 Block 52+ Fighting Falcon al Forțelor Aeriene Elene s-a prăbușit joi, 18 noiembrie, în timpul aterizării la baza aeriană Andravida din sud-vestul Greciei. Pilotul s-a catapultat și a fost transportat la un spital pentru un control medical de rutină, relatează agenția Anadolu.

Incidentul s-a produs în timp ce aeronava revenea la bază după un zbor de antrenament.

Există informații că aeronava ar fi ieșit de pe pistă și avionul ar fi ars în totalitate după ce motorul a luat foc în timpul aterizării pe pista aeroportului militar, relatează publicația grecească Proto Thema.

Momentan nu se cunoaște cauza producerii incidentului.

Forțele Aeriene Elene dispun de 153 de aeronave multirol F-16C/D – versiunile Block 30/32, 40/42 și 50/52 – achiziționate în mai multe loturi în perioada 1989-2010.

În contextul tensiunilor cu Turcia, Grecia a demarat un amplu proces de modernizare a 84 de avioane F-16C/D Block 52+ la la cel mai modern standard: Block 70/72 Viper. Costul programului de modernizare se ridică la aproximativ 1,5 miliarde de dolari.

Standardul Viper aduce în plus față de versiunile anterioare un nou computer de bord, un sistem mai avansat pentru război electronic, dar cea mai importantă noutate este reprezentată de radarul Active Electronically Scanned Array (AESA) model APG-83, care oferă o rază de detecție sporită, de aproape 370km, și putând urmări un numar superior de ținte făță de radarele folosite de versiunile precedente de F-16.