ApărareȘtiri

Ultimii militari români din Afganistan au revenit în țară: Peste 32.000 au participat la misiuni în Afganistan

Ultimii 140 militari din cadrul Batalionului de Protecție a Forței „Jderii”, Elementului Național de Sprijin (ENS) au revenit în România, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică. În total, din 2002 și până astăzi, peste 32.000 de militari români au participat la misiuni în teatrul de operații din Afganistan, informează MApN.

În cele două decenii în Afganistan, 26 de militari români și-au pierdut viețile, iar cel puțin 181 au fost răniți.

Cea mai mare parte din cei aproximativ 600 de militari care au executat ultima rotație din Afganistan, în perioada februarie-iunie 2021, aparține Batalionului de Protecţie a Forţei “Jderii”. În cooperare cu forțele Coaliției internaționale, cu forțele afgane de securitate și cu liderii locali, detașamentul a executat misiuni specifice de protecția forței și de pregătire a activităților de redislocare în țară a detașamentelor de militari și a echipamentelor specifice misiunii.

La ceremonia de repatriere a ultimilor militari români în Afganistan au participat Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu. Ceremonia a fost transmisă live pe pagina oficială a MApN: VIDEO.

Înainte de decolarea din Afganistan, Drapelul Național al României a fost coborât în cadrul unei scurte ceremonii, desfășurată în Baza Aeriană Bagram din nordul țării asiatice.

Drapelul României a fost adus în țară odată cu sosirea din Afganistan a ultimilor 140 de militari români.